Materie cosmica misterioasa

Materie cosmica

Imagini senzationale ale unei materii cosmice misterioase au fost surprinse in premiera de catre oamenii de stiinta. Aceasta substanta enigmatica, care pana recent era doar o speculatie teoretica ce purta numele de mediu intergalactic (IGM), conecteaza toate galaxiile din univers.

 

Imaginile au fost inregistrate cu ajutorul instrumentului Cosmic Web Imager (CWI) de la telescopul Hale din California, Statele Unite. Se estimeaza ca aceasta materie intergalactica a aparut acum 2 miliarde de ani, dupa Big Bang, potrivit Daily Mail.

 

Materia misterioasa face parte dintr-o retea de filamente mici si mari care se intersecteaza unele cu altele in imensitatea spatiului cosmic.

Pana in prezent acest mediu intergalactic a fost pur si simplu doar o speculatie teoretica a fizicienilor. Dar acum, oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie Caltech din California au obtinut primele imagini tridimensionale ale IGM.

 

Acestea ar putea ajuta astronomii sa inteleaga mai bine structura cosmica care pluteste prin Univers si modul in care ea afecteaza galaxiile.

 

IGM a fost fotografiat in apropierea a doua obiecte cosmice foarte luminoase, un quasar numit QSO 1549+19 si o pata denumita Lyman alpha, o concentratie uriasa de gaz.

Astronomii au descoperit un singur filament langa quasar si trei structuri care plutesc in apropierea Lyman alpha.

 

Oamenii de stiinta aproximeaza faptul ca Universul este compus in proportie de 96% din energie si materie intunecata si doar 4% din materie normala.

 

Din procentul de 4%, doar 1% reperzinta materia stelelor, planetelor si galaxiilor, iar restul este mediu intergalactic IGM.

Lifestyle BZI

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu