Descoperire in scoarta terestra: Oceanul inchis in roci

Ocean sub scoarta pamantului

Ocean sub scoarta Pamantului

Un rezervor de apă cu un volum de trei ori mai mare decât toate oceanele subterane descoperite până acum a fost găsit la mare adâncime de scoarţa terestră, scrie The New Scientist.

Oamenii de stiinta au descoperit  un rezervor de apa imens in interiorul Pamantului, care este de trei ori mai mare decat volumul tuturor oceanelor de pe Terra, potrivit New Scientist.

Oceanul de apa este ascuns intr-o formatiune de roci albastre numite de americani ringwoodite (roci din familia olivinelor), care se afla la 700 de kilometri adancime in mantaua Pamantului, stratul de roca fierbinte situat intre suprafata terestra si nucleul sau.

Dimensiunea uriasa a acestui rezervor schimba teoria asupra originii apei de pe Pamant, aratand ca oceanele s-au putut forma si prin infiltrarea treptata a apei din interiorul Pamantului.

„Este o buna dovada ca apa de pe Pamant provine din interiorul sau”, a spus Steven Jacobsen, de la Universitatea Northwestern din Statele Unite.

Echipa de cercetatori condusa de Jacobsen a folosit 2.000 de seismometre pentru a studia undele generate de mai mult de 500 de cutremure si a descoperit astfel noul strat.

Descoperirile lui Jacobsen sustin un studiu recent efectuat de catre Graham Pearson de la Universitatea Alberta din Edmonton, care a cercetat un diamant adus la suprafata de un de erupţia unui vulcan, descoperind astfel că diamantul conţinea fragmente de rocă albastră, unde se afla stocată apă. Acum, Jacobsen îşi propune să verifice dacă acest ocean subteran “înfăşoară” întreaga planetă.

Aceasta ar fi prima dovada a faptului ca exista multa apa in zona de tranzitie din interiorul Pamantului.

Nu toti geologii sunt însă la fel de încrezători ca Pearson. Hans Keppler, de la Universitatea din Bayreuth, spune că apa din mantaua terestră ar putea exista doar sub formă moleculară, ca hidroxil, nu neapărat ca un vast rezervor subteran. sursa descopera.ro

rezervor de apa in Pamant

rezervor de apa in Pamant

Sursa : Internet. Ziare.com

Anunțuri

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s