Fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului a început.

Sursa: Ziare.com

În ultimii 150 de ani, polul nord magnetic s-a mutat cu 1100 de kilometri spre nord-vest. Acum 100 de ani, el era situat în nordul Canadei, iar astăzi, se află peste Oceanul Arctic și se îndreaptă spre Siberia, din Rusia. Recent, însă, el a accelerat până la 48-50 de kilometri pe an, punându-i pe gânduri pe oamenii de știință, care spun că fenomenul inversării polilor magnetici poate fi posibil.

Ultima dată când polii magnetici ai Pământului s-au inversat a fost în urmă cu 780.000 de ani, iar unii experții spun că se așteaptă ca polii magnetici să se inverseze, potrivit MSN.

Este important de reținut că Pământul nu are întotdeauna doar un pol magnetic nord și unul sud. Există dovezi care sugerează că timp de sute sau chiar mii de ani în istoria Pământului, planeta a avut până la opt poli la un moment dat. Câmpul magnetic al Pământului este extrem de important deoarece ne protejează de radiațiile dăunătoare din spațiu.

NASA studiază îndeaproape zona din Atlanticul de Sud denumită Anomalia Atlanticului de Sud (SAA), deoarece oferă indicii cu privire la ceea ce se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământului în adâncul straturilor interioare ale Pământului. Această zonă se extinde la nord-vest și slăbește și mai mult.

Se vor răsturna cu adevărat polii magnetici ai Pământului? În prezent, oamenii de știință sunt sceptici, având în vedere că timpul de la ultima inversare s-a dublat de la cei 300.000 de ani în medie, de-a lungul istoriei planetei noastre. În ciuda acestui fapt, ei încă se asigură că sunt pregătiți.

Oamenii de știință lucrează la actualizarea Modelului Magnetic Mondial. Acesta este sistemul matematic care pune bazele navigației și localizării nordului magnetic – de la telefoane mobile la nave, la companii aeriene comerciale.

Câmpul magnetic al Pământului este generat de convecția fierului topit din miezul Pământului, la aproximativ 2900 de kilometri sub picioarele noastre. Acest lichid supraîncălzit generează curenți electrici, care la rândul lor, produc câmpuri electromagnetice, potrivit Astronomy.

n timpul inversării polilor magnetici, polii de nord și de sud (a nu se confunda cu polii geografici) își schimbă locurile. În timp ce asta ar putea însemna o mare problemă, totuși inversările polilor magnetici sunt comune în istoria geologică a Pământului, conform NASA.

Înregistrările paleomagnetice ne spun că polii magnetici ai planetei noastre s-au inversat de 183 de ori, în ultimii 83 de milioane de ani și de cel puțin de câteva sute de ori în ultimii 160 de milioane de ani.

Efectul direct al inversării câmpurilor magnetice ale Pământului asupra omenirii ar putea fi ușor, dar nu și pentru tehnologie. Noi în prezent folosim sateliți pentru navigații, comunicații, monitorizarea mediului, prognoză meteo, televiziune etc.

Fără protecția unui câmp magnetic, acești sateliți ar putea fi serios perturbați de vântul solar sau de razele cosmice, care se ciocnesc de circuitele electronice ale acestora.

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu