Infrasunetele

Sunetele se propaga prin unde elastice longitudinale, viteza lor de propagare depinzand de caracteristicile elastice ale mediului de propagare si de densitatea acestuia. Sunetele nu se propaga in vid. In aer viteza de propagare este de 340 m/s. Omul percepe sunetele cu frecvente intre 20 Hz si 20000 Hz.

Infrasunetele au frecvente mai mici de 20 Hz, deci nu pot fi auzite de urechea umana. Ele produc insa modificari ale starilor fizico-psihice ceeace confirma influenta lor asupra organismului uman. O ipoteza lansata de cercetatori incearca sa dea o explicatie stiintifica unor accidente si catastrofe considerate „misterioase”. Pe o serie de nave abandonate au fost gasite la bordul lor cadavre ale caror fete purtau expresia durerii si a groazei. Conform ipotezei amintite, in timpul furtunilor sunt emise infrasunete care se propaga cu viteza sunetului astfel ca ajung la mari departari cu mult inaintea furtunii propriuzise si, in ciuda unor conditii atmosferice bune se pot resimti efectele lor. Masuratorile efectuate au aratat ca frecventa infrasunetelor produse in timpul furtunilor pe mari si oceane este de aproximativ 6 Hz. Infrasunetele cu intensitati mari si cu frecvente de 7 Hz pot produce trauamtisme grave ale sistemului nervos, ale sistemului circulator, putand fi uneori fatale. Tot pe seama actiunii infrasunetelor cercetatorii explica si senzationala distrugere a unei paduri siberiene in 1908, prin explozia in atmosfera a unui meteorit.

Infrasunetele sunt produse si in timpul cutremurelor de pamant, al eruptiilor vulcanice sau de catre trasnete. In viata de toate zilele, motoarele masinilor, avioanele, instalatiile de aer conditionat, ventilatoarele ( inclusiv cele ale calculatoarelor) si trenurile produc „poluare infrasonora”. Efectele variaza de la tulburari de somn si irascibilitate, pana la tendinte sinucigase.

Studiile au aratat ca expunerea oamenilor la infrasunete poate duce la aparitia depresiei, fricii, anxietatii si a atacurilor de panica. Unii cercetatori au avansat chiar ideea ca frecventa de 19Hz este asociata, in general, cu fenomenele paranormale si ca poate duce la halucinatii.

Se spune ca lui Walt Disney i s-a facut rau in timp ce privea un desen animat in care o jucarie automata batea toba. La inceput sunetul produs avea frecventa de 60 de Hertzi, apoi era incetinit si amplificat pentru a acoperi scena. Sunetul final avea frecventa de 12 Hertzi si a provocat dureri de cap puternice tuturor celor de fata.

Arma invizibila care opreste violenta stradala. O poveste imaginara.

O multime dezlantuita intr-o manifestatie stradala este inconjurata de fortele de ordine. Jandarmii care se opun multimii nu au nici scuturi si nici bastoane. Ei tin in mana niste obiecte care seamana cu o portavoce, un amplificator in forma de palnie folosit la adunarile publice. Brusc, manifestantii simt ca nu mai pot respira si majoritatea lor cad in genunchi,  sunt cuprinsi de o groaza cumplita si nu se mai pot misca. Oamenii cad ca mustele, fara sa opuna nici un fel de rezistenta. Cand toti manifestantii zac pe jos, politia incepe sa faca arestari. Cateva ore mai tarziu, oamenii incep sa-si revina si nu pot intelege ce le-a provocat aceasta stare. Nimeni nu a fost lovit de vreun glont de cauciuc si nimeni nu a inhalat gaze lacrimogene. Oamenii au fost paralizati de un rau invizibil; au fost victimele unei noi arme: infrasunetele.

In 1976, un proiect ce viza interzicerea dezvoltarii unor noi arme de distrugere in masa a fost initiat de catre Natiunile Unite. In spatele acestei dorinte bruste de reglementare, mai multi observatori au descoperit, de fapt, teama ca cercetarile asupra infrasunetelor si progresele mari in domeniul acusticii sa  nu deschida un nou camp de experimentare prea riscant. Acest subiect merita o supraveghere speciala.

Aplicatii pozitive.

Infrasunetul este un mijloc de aparare naturala: lingvistii si biologii presupun ca un numar de specii animale emit strigate cu frecvente joase menite sa afecteze creierul si organele interne ale dusmanilor. Samuraii japonezi sunt celebri pentru strigatul lor: „kay !” care paralizeaza adversarul, printr-un efect vibrator ce afecteaza sistemul sanguin. S-ar putea ca si efectul vindecator al dansului calusarilor nostri sa se explice tot prin strigatele pe care le scot cand joaca, si prin tropaitul picioarelor.

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Infrasunetele

  1. mavrodin zice:

    Va multumesc , stimata doamna , pentru subiectul postat ;tocmai cautam o explicatie pluzibila, logica, pertinenta , la ceea ce mi se intampla ,anume ca, in camera unde dorm ,aud un anume tip de sunet ,ce pur si simplu nu-mi da pace ,iar simptoamele pe care le-ati enumerat ,,sunt resimtite si de mine . M-am suspectat de tot felul de probleme ,mai ales ,dupa ce, membrii familiei nu au confirmat ca aud sunetul respectiv[il percep intre 22h,noaptea-p.m. si 10h.dimineata -a.m.] ; am verificat si,nu era un zgomot din exterior[se-aude ca o mini-betoniera ]. Acest semnal il percep de peste 35-40 zile si este identic,de fiecare data ,in intervalul orar sus prezentat. . Sa fie oare un efect electromagnetic [inductie electromag.] produs de la antene,cabluri,etc sau cineva in mod special ,expres, ma ataca cu un astfel de instrument ,cu o arma , ce produc infrasunete ,directionate spre locatia domiciliului meu , In ce mod sa actionez ,pentru a putea sa rezolv aceasta situatiune ?!

    • gabionescu zice:

      Există în apropiere vreun aparat de aer condiționat sau bec de veghe? Atenție și la conducta de apă, să nu fie o defecțiune undeva și să nu se închidă bine curgerea. Îmi pare rău că aveți necazul acesta. Trebuie descoperită cauza.

      Vă doresc numai bine.

      G. Ionescu

      • mavrodin zice:

        Va sarut-mainile , pentru raspuns ! Am verificat ;nu se confirma niciuna din cauzele sugerate si enumerate, de domnia-voasra ; in schimb ,in camera este modemul de la internet ,iar in curte , pe zidul unei case alaturate este montata o antena ‘Dolce’ , iar la aproxim.75-100 m , sondele de nocturna [65-75 m], in varful carora sunt instalatii de radio-comunicare ..
        Ar putea avea cineva la dispozitie un instrument , care sa propage infrasunete si sa le directioneze special spre o anumita locatie, spre un anumit reper .?! .
        Exista posibilitatea tehnica ,un aparat de masurat ,prin care sa se constate prezenta infrasunetelor intr-un anumit loc,spatiu ?
        . Multa sanatate ! Multumesc !

      • mavrodin zice:

        Va sarut-mainile , pentru raspuns ! Am verificat ;nu se confirma niciuna din cauzele sugerate si enumerate, de domnia-voastra ; in schimb ,in camera este modemul de la internet ,iar in curte , pe zidul unei case alaturate este montata o antena ‘Dolce’ , iar la aproxim.75-100 m , sondele de nocturna [65-75 m], in varful carora sunt instalatii de radio-comunicare .
        Ar putea avea cineva la dispozitie un instrument , care sa propage infrasunete si sa le directioneze special spre o anumita locatie, spre un anumit reper ?!
        Exista posibilitatea tehnica ,un aparat de masurat ,prin care sa se constate prezenta infrasunetelor intr-un anumit loc,spatiu ?
        Multa sanatate ! Multumesc !

      • gabionescu zice:

        Nu știu dacă este vreun dispozitiv special pentru infrasunete dar, pentru protecția împotriva radiațiilor electromagnetice este aparatul Torser. Despre el găsiți informații pe internet. Este micuț și ușor de purtat. Eu încă nu l-am cumpărat dar l-am văzut la cineva care era foarte mulțumit de el. În acastă perioadă, pe lângă poluarea electromagnetică artficială, activitatea  solară este de intensitate maximă și are influență asupra organismului nostru. Vă doresc numai bine.

        ________________________________

  2. andrei zice:

    undele de la antena sunt de natura electromagnetica iar ce auzi tu sunt unde sonore. nu cred sa fie de la antena

    • gabionescu zice:

      Nu cred că am scris undeva că antena emite sau captează infrasunete. Am scris clar că acedstea sunt unde sonore cu o anumită frcfență, mai mică de 20 Hz. Nu știu unde ai citit așa ceva.

  3. andrei zice:

    raspunsul meu este pentru mavrodin la problema sunetelor auzite in dormitor unde a scris:”sa fie oare un efect electromagnetic[inductie electromag.]antena…”

  4. daniel stefan zice:

    Sarut’mana,

    Doresc sa discut cu Dvs un subiect care a fost pe larg dezbatut atat in presa cat si in lumea oamenilor de stiinta. Este vorba de aplicatiile practice ale infrasunetelor intr-un alt sector de cercetare decat cel folosit in constructii sau domeniul militar.
    ID-ul meu de messenger este: aprilie32
    As fi incantat daca m-ati onora cu o discutie in privat pe marginea celor de mai sus.

    Va multumesc.

    Daniel, Arad

    • gabionescu zice:

      Infrasunetele se produc şi pe cale naturală şi în laborator. În general efectele lor sunt negative şi e bine să ne ferim de ele, aşa că este bine să le cunoaştem. Sunt animale care comunică prin infrasunete, le recepţionează şi reacţionează în consecinţă. Seismologii ar trebui să ţină seama de comportamentul animalelor şi să prevadă, chiar cu puţin timp înainte, cutremurele. De fapt, sunt convinsă că asta şi fac dar nu ştim noi.
      Ultrasunetele au mult mai multe aplicaţii în multe domenii.

  5. cecilia istocaci zice:

    Aud INFRASUNETE in cartierul unde locuiesc
    cel mai grav este insa noaptea, cand zgomotele orasului se reduc si INFRASUNETELE dau o stare de rau cu insomnie.
    Stie cineva sa dea un sfat ca sa se evite auzirea INFRASUNETELOR ?
    Mai e cineva care e torturat fiindca le aude???

    • gabionescu zice:

      Infrasunetele nu se aud având frecvențe mai mici decât limira de audibilitate. Poate sunt zgomote cu frecvență mică, greu de supotat.Este cumva vreo centrală termică prin apropiere sau instalație de aer condiționat? Și unele transormatoare electrice produc un bâzâit continuu, enervant.Cred că este necesară o izolație fonică. Altceva, în afară de eliminarea cauzelor, nu văd.

  6. Copandean Ioan zice:

    sunt foarte deranjat de muzica prudusa de aparat cu boxe; interesant, acesta functioneza la etaj inferior dar totusi vibratiile acestuia se propaga in corp chiar prin obiectele din camera/masa/…Ce izolatie fonica propuneti pentruca situatia este insuportabila si-n situatia functionarii reduse/ sunet micsorat/a aparatului/..multumesc

    • gabionescu zice:

      O posibilitate ar fi o izolare fonică a aprtamentului dar asta înseamnă şi bani şi un mare deranj. Cel mai simplu este să-l rugaţi pe proprietarul boxelor să le pună pe un suport format din pâslă de grosime mai mare, aşa cum sunt sub maşinile din fabrici, mai bine zis cum erau înainte. Pâsla absoarbe vibraţiile destul de bine. Şi cauciucul absoarbe vibraţiile, dar în măsură mai mică decât pâsla. E bine să încercaţi. Vă doresc succes.

      • Copandean Ioan zice:

        Sarut mana, Cu o mica intarziere revin in primul rand multumindu-va pentru primul raspuns. Mi-am permis totusi sa ma adresez din nou familiei care produce aceste infrasunete, aratndu-le ca sunt daunatoare in primul rand propriului lor copil/bebelus/putandu-i produce grave leziuni la sistemul nervos si auditiv…M-au ignorat din start,cu trimitere al celelalte electrocasnice din gospodarie. Va rog totusi, sa-mi confirmati sau sa-mi infirmati temerea,, poate cu ajutorul d-vs voi reusii sa-i determin sa inteleagasituatia. Va multumesc, Ioan Copandean

  7. gabionescu zice:

    Da, trepidaţiile produse de boxe pot produce o serie de necazuri şi copiilor şi adulţilor.
    Mai încercaţi să-i convingeţi. Vă doresc succes.

Lasă un comentariu