Pitagora și vindecarea prin sunet

Pitagora  este considerat a fi parintele matematicii, al geometriei si al muzicii. El a constientizat faptul ca muzica nu este altceva decât matematica pură, iar munca sa era denumită de el insuși ca fiind “acordarea sufletului” prin sunet. Pitagora folosea intervalele, inclusiv sirul lui Fibonacci, pentru a trata atât corpul fizic, precum si pe cel emotional. Faptul ca Pitagora intelegea sunetul si geometria sacră este atestat de către Euclid in “Elemente”, de Lucca Pacioli in “De Divina Proportione” (1509) si de catre Johannes Kepler.
Sirul lui Fibonacci incepe de la zero, primul numar fiind 1. La 1 se adauga 1, si se obtine 2. La 2 mai adaugam 1, rezultand 3. La 3 se aduna 2, obtinand 5. La 5 adaugam 3, rezultatul fiind 8. Continuand in acest fel, sirul numerelor obtinute, este: 0,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 s.a.m.d. Sirul lui Fibonacci se afla absolut peste tot in natura si se considera ca acesta se afla la baza intregii creatii. Daca ne uitam la scara muzicala, acordul major, poate fi privit ca o reflexie clara a raportului de aur, acesta fiind construit dintr-o succesiune de sunete care in planul armonicelor corespunde exact termenilor din cadrul sirului lui Fibonacci (1, 2, 3, 5, 8 – do, do, sol, mi, do).

Acesta ofera o evolutie si un echilibru perfect, astfel incat, orice expansiune bazata pe acest model, devine armonioasa. Atunci cand privim atenti natura si modelele pe care aceasta le urmeaza, realizam faptul ca sirul de numere al lui Fibonacci este prezent peste tot. Prin analogie cu scara muzicala, observam faptul ca prima nota, a treia, a cincea si a opta se incadreaza perfect in sirul lui Fibonacci.

Sursa- Internet

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s