S-a descoperit o nouă particulă?

O nouă
particulă: „sora“ bosonului Higgs, descoperirea care ar putea rescrie fizica particulelor

 

Timp de decenii, cercetătorii în fizică s-au străduit să demonstreze aşa-numitul model standard al fizicii particulelor.Piesa  cea mai importantă care lipsea era reprezentată de bosonul Higgs  Nu erau luate în considerare însă particule înrudite cu aceasta. Presupusa particulă ar fi greu de integrat în modelul standard, şi descoperirea ei ar putea necesita o recalculare a acestuia.

Citeste mai mult: adev.ro/o4dhk3

Sursa:

lhc

 

Fizicienii sunt uimiţi de rezultatele unor experimente de la acceleratorului de particule de lângă Geneva care par să sugereze existenţa unei noi particule.

Câteva sute de fizicieni s-au adunat săptămâna aceasta în La Thuile, un orăşel din inima Alpilor italieni, pentru a discuta despre o posibilă descoperire spectaculoasă. Sursa fascinaţiei lor şi a surescitării este lumina din înăuntrul acceleratorului de particule (LHC) de lângă Geneva, scrie The Guardian, preluat de hotnews. Acesta a detectat mai mulţi fotoni decât era aşteptat în timpul ciocnirii de particule. Micile clipiri de lumină ar putea constitui prima întrezărire a următoarei mari descoperiri. Sau ar putea să nu însemne nimic.
LHC caută semnele unei noi fizici prin ciocnirea de particule şi studierea rămăşiţelor în detectoare gigantice. Este o lume în care domneşte ciudăţenia cuantică şi rateurile aleatoare. Dar dacă ultimele modificări de date au baze solide vom intra într-o nouă eră a fizicii şi într-o lume de particule şi forţe necunoscute până acum.

Cutremur de gradul zece pe scara Richter a fizicii particulelor

Unii fizicieni suspectează că scurtele clipiri ar putea fi ale unui “văr” mai greu al bosonului Higgs, particula generatoare de masă pe care LHC a descoperit-o în 2012.  De asemenea, ar putea însemna că însuşi bosonul Higgs este constituit din alte particule mai mici. Alţii se întreabă dacă nu ar fi vorba despre graviton, o particulă ce transmite gravitaţia. Asta ar fi cu adevărat remarcabil: până acum, gravitaţia nu a putut fi împăcată cu teoriile altor particule şi forţe. “Dacă se dovedeşte a fi adevărat, este de gradul zece pe scara Richter a fizicii particulelor”, spune John Ellis, profesor de fizică la King’s College London şi fost şef al departamentului teoretic de la CERN. “Aş vrea să persiste, dar am văzut atât de multe efecte apărând şi dispărând că trebuie să spun că în sufletul meu nu sunt foarte optimist. Ar fi o descoperire atât de fantastică dacă ar fi adevărată, tocmai pentru că este neaşteptată şi pentru că ar fi va vârful icebergului pentru o nouă formă de materie”, a spus Ellis.
Primele indicii ale contrariantelor clipiri au apărut în decembrie, când cercetătorii de la principalele două detectoare de la LHC, Atlas şi CMS, au dezvăluit că au observat creşteri în datele obţinute. Acestea au arătat că la coliziunile de protoni din imensele detectoare s-au produs uşor mai mulţi fotoni de înaltă energie, sau particule de lumină, decât pot justifica teoriile actuale.  În mod normal, asemenea creşteri abia sunt băgate în seamă, multe apar şi dispar fără a mai fi consemnate.  Dar ceea ce i-a făcut pe toţi fizicienii să ridice sprânceană este că două echipe, lucrând independent, în competiţie, şi în detectoare complet diferite, au consemnat creşteri în acelaşi fel: energiile extra-fotonilor s-au potrivit. Ambele au dat indicii către existenţa unei noi particule, de 15 ori mai masivă decât un atom de fier.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s