Examen

ÎNTREBARE LA UN EXAMEN DE FIZICĂ LA UNIVERSITATEA DIN COPENHAGA : CUM SE POATE MĂSURA ÎNĂLŢIMEA UNEI CLĂDIRI CU UN BAROMETRU?
Răspuns student: Se masoară lungimea barometrului, se leagă barometrul cu o sfoară şi se coboară de pe acoperişul clădirii; înălţimea clădirii = lungimea barometrului + lungimea sforii.
Studentul a fost dat afară de la examen. Studentul a facut contestaţie, care a fost acceptată pentru că s-a considerat că întrebarea nu impunea o anumită soluţie. Dar cum răspunsul său nu putea edifica examinatorul asupra cunoştinţelor de fizică dobândite la cursul respectiv, o nouă examinare a avut loc.
Răspuns student: Se aruncă barometrul de pe clădire şi se masoară timpul până la impactul cu solul. Înălţimea clădirii = (g*t^2)/2.
Examinatorul solicită o altă soluţie. Răspuns student: Dacă este o zi însorită, se aşază barometrul pe clădire şi se măsoară umbra de pe sol. Cunoscând lungimea barometrului şi a umbrei, totul se reduce la o simplă problemă de asemănare.
Examinatorul solicită o alta soluţie.
Răspuns student: Se leagă barometrul cu o sfoară şi este lăsat sa oscileze liber la sol şi pe clădire. Cum perioada de oscilaţie depinde de acceleraţia gravitaţională (g), se poate măsura înălţimea clădirii în funcţie de variaţia „g”.
Examinatorul solicită o altă soluţie şi atrage atenţia studentului că este ultima sa şansă.
Răspuns student: Soluţia pe care o aşteptaţi de la mine bănuiesc că este măsurarea presiunii la sol şi pe clădire – presiune care variază cu înălţimea – şi determinarea înălţimii clădirii în funcţie de variaţia de presiune. Dar aceasta este o soluţie de-a dreptul plicticoasă, de aceea vă mai propun una: Se poate propune administratorului clădirii un tărg avantajos: „Îmi puteţi spune, în schimbul acestui frumos barometru, care aste înălţimea clădirii…?”

Studentul acesta a fost Nils Bohr, laureat al premiului Nobel.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s