Copac de peste 200 de ani

Oraşul ucrainean Krolevets găzduieşte o livadă de meri unică în lume ce constă dintr-un singur copac. Acesta, scrie Oddity Central, are 220 de ani şi se întinde pe patru hectare. Din el se nasc constant zeci de trunchiuri cu rădăcini individuale care fac moartea lui imposibilă. Pomul şi-a pus la punct o strategie de viaţă imbatabilă şi pare pregătit să mai dăinuie câteva secole.

Inline images 1

Mărul şi-a început viaţa ca orice copac obişnuit, dar pe măsură ce a îmbătrânit, ramurile lui s-au aplecat atât de mult înspre sol, că au început şi ele să prindă rădăcini. De fiecare dată când moare unul dintre aceste trunchiuri individuale, ramurile pomului se apleacă imediat înspre pământ şi prind rădăcini. Mărul avea doar nouă trunchiuri individuale în 1970, însă numărul lor s-a dublat până în 2008. Astăzi, el are mai mult trunchiuri principale şi zeci de ramuri cu rădăcini care se nasc din fiecare dintre ele. Pomul înfloreşte în fiecare an, dar florile lui roz sunt vizibile doar pe jumătate din suprafaţa lui. Merele pe care le produce, cunoscute local sub numele de Lozovka, sunt de dimensiuni medii şi dulci-acrişoare.

O legendă locală spune că pomul ar fi fost plantat de prinţul Petru Sergeev din familia  Meshchersky. Când acesta a murit, mărul ar fi ţinut doliu după el aplecându-şi crengile spre sol. Prinţul a fost îngropat sub el în 1848, piatra sa mortuară fiind vizibilă şi acum. Altă versiune spune că prinţul ar fi plantat pomul pe mormântul soţiei sale, care a murit de tânără. Unii oameni cred că el a fost blestemat şi că de asta se comportă atât de ciudat. Câţiva oameni de ştiinţă au studiat copacul în detaliu, dar nu au reuşit să-i descifreze mecanismul de supravieţuire. În 1998, el a fost devenit monument de importanţă naţională.

mar3mar4mar6

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s