Lampa care funcționază cu apă sărată

SALt Lamp – lampa cu sare – este un dispozitiv simplu de iluminat care foloseşte o resursă existentă din abundenţă, care reduce riscul de incendii presupus de folosirea lumânărilor sau a altor dispozitive mai puţin sigure şi care, totodată, scade costurile iluminatului tradiţional.

La bază, SALt nu este sub nici o formă o idee revoluţionară, dar ar putea fi primul produs realizat la scară largă care foloseşte electroliza pentru iluminare. Nu de alta, dar în anumite circumstanţe, o lampă cu gaz, pe lângă faptul că este mult mai costisitoare, e şi periculoasă pentru om şi mediul ambiant.

SALt sau Sustainamble Alternative Lightning Lamp este rezultatul unui proiect al inginerului şi voluntarului Greenpeace Aisa Mijeno

Inginerul Lipa Aisa Mijena, de la Universitatea De La Salle, a creat lampa pe principiul celulei galvanice: electricitatea se obţine dintr-o reacţie chimică între apa sărată şi electrozii aflaţi în interiorul lămpii. Practic, lampa poate sta aprinsă non-stop noaptea întreagă, timp de un an, până când electrozii din interiorul său să necesite înlocuire. Ea poate fi o soluţie la îndemână pentru ţările insulare, spre exemplu, unde apar mereu catastrofe naturale şi asta duce la lipsa curentului. Cum dispozitivul funcţionează cu apă sărată, combustibilul va fi mereu la îndemână pe o insulă.

La ora actuală, întregul concept se află încă în stadiu de proiect, dar pare deja să funcţioneze foarte bine. Pe viitor, se doreşte ca versiunea comercială a produsului să încorporeze şi un port USB pentru încărcarea smartphone-urilor. O idee foarte bună, mai ales în contextul situaţiilor de urgenţă! Însă, pentru că există atât de multe gospodării în regiuni fără acces la electricitate, lămpile de acest tip au fost gândite pentru a fi preluate de organizaţii non-profit şi donate celor care au nevoie de o sursă de lumină. Abia apoi vor fi scoase pe piaţă şi comercializate.

Până acum s-au produs doar vreo 600 de astfel de aparate şi au fost trimise în zone afectate de dezastru din Filipine.

 

lampa

 

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s