Pamantul este protejat de un scut invizibil, ca in Star Trek

http://tb.ziareromania.ro/Pamantul-este-protejat-de-un-scut-invizibil–ca-in-Star-Trek/f95821bb3acd00d1f1/240/0/1/70/Pamantul-este-protejat-de-un-scut-invizibil–ca-in-Star-Trek.jpg

Pamantul-este-protejat-de-un-scut-invizibil--ca-in-Star-Trek

Oamenii de stiinta au detectat un nou “scut invizibil”, la aproximativ 11.500 de kilometri deasupra Pamantului, care protejeaza planeta de electronii accelerati, care se deplaseaza foarte rapid prin spatiu, aproape cu viteza luminii.

Campul protector seamna cu acelea folosite de navele spatiale din serialul SF Star Trek, dar este cat se poate de real si existenta sa a fost demonstrata stiintific si anuntata in ultimul numar al revistei Nature, din luna noiembrie, informeaza CTA News.

Este vorba despre un strat cu proprietati surprinzatoare localizat la marginea cea mai apropiata de Terra a inelului exterior al centurii de radiatii Van Allen, care inconjoara planeta noastra – deci la 11.500 de kilometri altitudine.

Campul protector descoperit in 1958 de profesorul american James Van Allen, aflat la 40.000 de kilometri deasupra Pamantului, a fost studiat recent cu ajutorul unor sonde spatiale ale NASA, care ii poarta numele.

Acestea au descoperit un al treilea “inel spatial” de protectie al Pamantului, aflat in interiorul centurii de radiatii, care pare sa obstructioneze electronii accelerati care se deplaseaza spre atmosfera Pamantului.

“Este aproape asemanator fenomenului in care electronii se misca rapid spre un zid de sticla imaginar din spatiu. Ceva precum scuturile create de campurile de forta din serialul Star Trek. Vedem un scut invizibil care blocheaza acesti electroni. Este un fenomen extrem de enigmatic”, a spus Daniel Baker, conducatorul studiului care a aparut in revista Nature.

Pornind de la aceste noi observatii, de exemplu, oamenii de stiinta ar putea sa gaseasca in viitor amplasamente mai bune pentru satelitii trimisi pe orbita Pamantului.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s