Premiul Nobel pentru Fizica 2014

Anul acesta Premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit japonezilor Isamu Akasaki și Hiroshi Amano și americanului Shuji Nakamura pentru ”inventarea LED-ului albastru, care permite importante economii de energie”.

LED-urile verzi și roșii există de multă vreme, cele comerciale apărând la sfârșitul anilor 1960. Pentru a realiza LED-uri care să emită lumină albastră a fost nevoie să se aștepte până la începutului anilor 1990.

nobel-physics
Isamu Akasaki, Shuji Nakamura și Hiroshi Amano

Deja, în 1986 Isamu Akasaki și Hiroshi Amano, după ce au pus la punct tehnologia pentru a obține cristale pure de nitrură de galiu, care stau la baza realizării diodelor electroluminiscente care emit lumină albastră. Cei doi au trebuit să investească multe eforturi și ingeniozitate, pentru ca, abia în 1992 să reușească să obțină primul LED albastru. În același timp, independent de cei doi, Shuji Nakamura reușește, la rândul său, să realizeze un LED albastru, folosind o tehnologie ușor diferită. Nakamura a mers și mai departe, realizând laserul cu lumină albastră, pe care îl folosim cu toții în sistemele Blue Ray.

Sursa: Știință și Tehnică. 07.10.2014 | articol scris de Cristian Roman

Nobel fizica 2014

Folosind LED-urile albastre, lumina alba poate fi creata intr-un alt mod. Odata cu aparitia lampilor cu LED-uri, oameni dispun in prezent de alternative mult mai durabile si mai eficiente fata de vechile surse de lumina.

Atunci cand Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura au produs lumina albastra cu ajutorul semiconductorilor, la inceputul anilor 1990, au declansat o transformare fundamentala a tehnologiei de iluminat. Diodele rosii si verzi existau deja de multa vreme, insa fara lumina albastra lampile albe nu puteau fi create. In ciuda unor eforturi considerabile, depuse atat in comunitatea stiintifica, cat si in industrie, LED-urile cu lumina albastra au ramas o provocare timp de trei decenii.

Cei trei cercetatori au reusit acolo unde toti ceilalti au esuat. Isamu Akasaki a lucrat cu Hiroshi Amano la Universitatea din Nagoya, in timp ce Shuji Nakamura era angajat la Nichia Chemicals, o mica companie din Tokushima. Inventia lor a fost revolutionara. Becurile incandescente au iluminat secolul al XX-lea. Secolul al XXI-lea va fi iluminat de lampile cu LED-uri.

nobel fizica

Lampile cu LED-uri albe emit o lumina alba mai puternica, sunt mai durabile si mai economice. Ele sunt constant imbunatatite si devin tot mai eficiente cu fiecare flux luminos (masurat in lumeni) suplimentar adaugat per unitate de putere electrica (masurata in wati). Cel mai recent record este de 300 lm/W, care poate fi comparat cu lumina emisa de 16 becuri albe obisnuite si cu aproape 70 lampi fluorescente. Întrucat aproximativ un sfert din consumul de electricitate mondial este folosit pentru a acoperi nevoia de iluminare, LED-urile contribuie la salvarea resurselor planetei. Consumul de materiale este si el mult diminuat, intrucat LED-urile au o durata de viata de 100.000 de ore, in comparatie cu cele 1.000 de ore pentru becurile incandescente si 10.000 de ore pentru tuburile fluorescente.

Lampile de tip LED reprezinta si o promisiune pentru o mai buna calitate a vietii pentru 1,5 miliarde de persoane in lume care nu au acces la retelele de electricitate. Datorita faptului ca au un consum mic de electricitate, aceste lampi pot fi alimentate cu usurinta de mici – si ieftine – centrale locale cu energie solara. Inventarea LED-ului cu lumina albastra are o vechime de doar 20 de ani, insa a contribuit deja la crearea luminii albe intr-o maniera completa noua, pentru binele tuturor oamenilor.

Isamu Akasaki, cetatean japonez, s-a nascut in 1929, in orasul Chiran. A obtinut doctoratul in 1964, la Universitatea Nagoya, si a devenit profesor la Universitatea Meijo si profesor emerit la Universitatea Nagoya.Hiroshi Amano, cetatean japonez, s-a nascut in 1960, in localitatea Hamamatsu. A obtinut diploma de doctorat in 1989, la Universitatea Nagoya, si a devenit apoi profesor la aceeasi universitate nipona. Shuji Nakamura, cetatean american, s-a nascut in 1954, in localitatea japoneza Ikata. Si-a obtinut doctoratul in 1994, la Universitatea Tokushima din Japonia. În prezent, este profesor la Universitatea California din orasul american Santa Barbara.

Sursa: Mediafax, Data publicarii: 7 Octombrie 2014

PREMIUL NOBEL pentru MEDICINA acordat in 2014 lui John O’Keefe, May-Britt si Edvard Moser pentru descoperirea GPS-ului intern

PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner, a anunţat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii prestigioase.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s