Particulă de materie și antimaterie în același timp?

La începutul secolului trecut, prin anii 1922-1923, Profesorul Dan Rădulescu (1884-1969) introducea o teorie conform căreia, în urma interacțiunii dintre electron și pozitron(antielectron) rezultă nu numai anihilarea lor ci și un sistem stabil numit ”Dinamidă”.Această denumire a fost introdusă inițial de către Lenard. Despre acest lucru am mai scris pe blog cu ceva timp în urmă. Menționez din nou că despre pozitron s-a vorbit mai târziu atribuindu-se descoperirea lui lui Anderson, laureat al Premiului Nobel.

Zilele acestea am citit pe Internet un articol interesant care mi-a amintit de Dinamida lui Dan Rădulescu.

Realitatea Universului este incredibilă: fizicienii au descoperit o particulă bizară care este şi materie şi antimaterie în acelaşi timp!

Oamenii de ştiinţă de la Princeton au raportat prima observaţie a fermionului Majorana, o particulă prezisă prima dată în 1937 de către fizicianul italian E. Majorana.Aceasta se comportă în acelaşi timp atât ca materie, cât şi ca antimaterie (fermionul este denumirea generică dată particulelor elementare cu spin semiîntreg, ca electronul, protonul sau neutronul).

Pentru a testa existenţa acestui fermion, oamenii de ştiinţă de la Princeton au construit o placă de bază crestată de cristale ultrapure de plumb și au vizualizat-o folosind un microscop special (microscopul de efect tunel – folosit pentru observarea particulelor atomice), montat pe tampoane antivibrație. Doar atunci ei au putut să privească această particulă.

Microscopul a fost capabilurmărească modificările de semnal electric de-a lungul firului și au reperat un semnal electric neutru la fiecare capăt, semnalizând locația fermionului Majorana. Yazdani (şeful echipei de lucru) a declarat ca experimentul ar trebui să fie destul de ușor pentru alţi cercetători pentru a fi reprodus, deoarece nu utilizează metale exotice.

Descoperirea ar putea avea un efect major asupra sistemului practic de calcul cuantic. Făcând atomii să se comporte într-o stare de superpoziție cuantică, prin care aceştia pot fi reprezentaţi nu doar prin 0 şi 1, ci prin ambele cifre în același timp, un fermion stabil Majorana ar face ca totul să fie mult mai uşor.

Această nouă tehnică este mult mai stabilă și adecvat pentru inginerie. Acest lucru este mult mai interesant“, a spus Yazdani,pentru că permite oamenilor de ştiinţă pentru a manipula particulele exotice pentru aplicații potențiale, cum ar fi de calculele cuantice.”

Sursa: The Register

Totusi, e bine de stiut ca descoperirea nu va schimba radical fizica. E nevoie de mai multe teste pentru a demonstra ca particula Majorana este chiar diferita.

Ea nu poate exista in afara unui superconductor, dar noua cercetare arata ca apare in mod normal in natura. Daca si testele viitoare vor prezenta aceleasi rezultate, expertii in fizica vor fi nevoiti sa introduca si al treilea tip de particula in clasificarea existent.

Ziare.com

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s