Vom fi „loviti” de o Furtuna Solara puternica?

Pământul aşteaptă impactul cu o furtună solară ”extremă”

Yahoo!News Romania

Miercuri, 10 septembrie, a avut loc o eruptie solara puternica.

Cercetătorii au anunţat că aceasta  erupţie de nivel ”extrem”  va lovi Pământul în următoarele zile.

Ei nu ştiu insa când va lovi furtuna solară Terra sau care parte a planetei va suferi efectele coliziunii.

Oamenii de ştiinţă vor putea oferi date mai exacte după ce obţin informaţiile furnizate prin satelit. Erupţiile solare considerate ”extreme” pot cauza furtuni geomagnetice capabile să scoată din funcţiune reţelele de electricitate, să afecteze sateliţii şi să întrerupă transmisiile radio. De cele mai multe ori, singurul efect observat a fost accentuarea aurorelor boreale din emisfera nordică sau sudică.

Prima parte a furtunii, care a lovit Pământul joi, a afectat transmisiunile radio.

Au trecut câţiva ani de când Pământul a fost afectat de o furtună solară de această mărime care provine din petele solare din mijlocul Soarelui, a declarat Tom Berger, directorul Centrului de Previziune a Vremii Spaţiale din Colorado.

Furtunile solare sunt frecvente, în special în perioada maximului ciclului solar, şi nu afectează în mod direct oamenii, apreciază cercetătorii. Dar cea aşteptată în aceste zile arată ameninţător datorită locului de pe Soare de unde provine şi din cauza puterii sale, a declarat Berger.

”Pe Soare a avut loc o explozie magnetică gigantică”, a anunţat Berger. ”Deoarece este direcţionat drept spre noi, vom prinde cel puţin o parte din norul” din plasmă puternic magnetizată şi energizată, care poate interfera cu sfera magnetică a Pământului şi care uneori provoacă probleme temporare ale reţelelor de curent electric, a mai subliniat directorul Centrului de Previziune a Vremii Spaţiale din Colorado.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s