Românul Gheorghe Botezatu, precursor al programului Apollo

Sâmbătă, 29 decembrie 2012

În 1920, matematicianul român Gheorghe Botezatu a reuşit să facă primele calcule corecte ale traiectoriilor posibile Pământ – Lună, calcule care au fost folosite după aceea la pregătirea programelor Apollo (al căror părinte a fost sibianul Herman Oberth). Tot el a fost şi şeful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei „Apollo” ce a dus primul om pe Lună.

Botezatu s-a născut în 1883 la Iaşi, unde a urmat studiile liceale şi pe cele universitare, a studiat apoi în Rusia, la Petrograd, absolvind facultăţile de Matematică şi Ştiinţe Naturale. Şi-a luat doctoratul la Sorbona, fiind creditat ca primul om cu o lucrare de acest gen în domeniul aviaţiei („Étude de la stabilité de lâaéroplane” – 1911).

Revenit în ţară ca profesor, în jurul anului 1918, nu a stat aici prea mult, emigrând în Statele Unite ale Americii, unde i s-a oferit postul de director al Laboratorului de Aerodinamică şi de profesor la Universitatea din Dayton, Ohio. În 1921 a semnat un contract cu Armata SUA, pentru care s-a obligat să construiască unul dintre cele mai mari elicoptere din acea vreme. În 1922-1923, „Caracatiţa zburătoare”, elicopterul pe care l-a construit, a zburat cu succes de mai multe ori, însă doar la o altitudine de 2 metri. A murit la 1 februarie 1940, în Boston, în urma unei operaţii. În semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor sale în inventică şi cercetare, Muzeul Naţional al Aerului şi al Spaţiului din Washington a expus părţi din elicopterul său care pot fi văzute şi în zilele noastre.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s