Culoarea verde- Efectul Comoroşan.

Primăvara, când natura se trezeşte la viaţă, când verdele este culoarea care predomină, simt o stare de „bine”, de plăcere şi de linişte. În revista Ştiinţă şi Tehnică, am citit un articol scris de Alexandru Mironov şi din care voi spicui câteva informaţii interesante.

Știinţa românească se află acum într-unul dintre cele mai bune momente ale istoriei sale. Sigur, România trece prin criză, economia planetei este în suferinţă, fără doar şi poate, dar pe gânditori nu-i poate împiedeca nimeni şi nimic să gândească. Iar când gândesc, unii dintre ei creează.”

Una dintre cele mai interesante cercetări care se fac în domeniul transdisciplinar al fizicii şi biochimiei, din întreaga lume este Proiectul numit” Interacţia dintre câmpurile electromagnetice generate de sisteme fizice cu câmpuri electromagnetice generate de structuri biologice” .

Încă din toamna anului 1980, tot în revista Ştiinţă şi Tehnică, Alexandru Mironov a publicat un articol despre „Efectul Comoroşan” care a trezit un interes deosebit printre cei care citeau această revistă. Biochimistul Sorin Comoroşan susţinea că lumina verde (lungime de undă 546 nanometri) influenţează direct reacţiile organice (dintre enzime şi substraturi de enzime) şi o face în „rafale” de 5 secunde sau multipli de 5 secunde! Într-un fel încă necunoscut, în procesul de absorbţie a luminii în cristale părea să se fi implicat un parametru neaşteptat: timpul! Cercetările pot duce pe de o parte la  inovări în domeniul calculatorului cuantic, dar şi la utilizarea luminii verzi pentru neutralizarea radicalilor liberi (acei radicali OH îngrozitori, care se agaţă de pereţii celulelor, determinând cancerul în ţesuturi). Nu este deci vorba numai despre cercetarea influenţei unor câmpuri electromagnetice asupra altora ci, pentru prima dată se studiază ştiinţific, cu mijloace ultramoderne, ce poate face un flux de fotoni asupra unui sistem teribil de complex, organismul viu. Dacă toată lumea, până la Comoroşan, a încercat să neutralizeze aceşti radicali liberi cu tot felul de chimicale, savantul român a încercat să pună în rol de “gunoier” lumina verde! Şi a reuşit, aşa cum certifică articole publicate în „Journal of Biological Physics” şi „European Biophysics Journal”.

Un grup de cercetatori de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”
condus de profesorul Sorin Comorosan, desfăşoară la Institutul Clinic Fundeni, cercetări asupra efectului iradierii microorganismelor cu lumina verde, relateaza Evenimentul Zilei.

Împreună cu grupul său de cercetare, a demonstrat că densităţile mari de fotoni verzi (λ=520-540 nm) au o semnificativă acţiune antioxidantă asupra sistemelor celulare şi reacţiilor chimice ce generează radicali liberi, dar şi o acţiune de protecţie a celulelor împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete.Radu Mitrica si Ligia Cristache sunt  doi doctoranzi care iau parte la acest proiect, ale carui aplicatii de viitor ar putea fi diverse: de la anihilarea radicalilor liberi(cancer si maladii virale) la lumea informaticii si cosmeticii.   După anul 2000, datorita aparitiei unor concepte fizice noi si instrumente de măsurare si iradiere performante,. pe baza studiilor profesorului Comorosan s-a produs o cremă de protecţie solară.Odată aplicată pe corp, aceasta ferea pielea de radiatiile UV. In fond, crema era un scut verde intre radiatiile solare si piele. Acum, după succesul ultimelor experimente de laFundeni, iradierea cu lumina verde ar putea fi aplicata in diverse domenii, de la cel alimentar la elaborarea de tehnologii de tratare a cancerului.

„În prezent, profesorul Comoroşan – profesor emerit în Statele Unite ale Americii! – coordonează în cadrul Fundaţiei pentru Chirurgie şi Transplant Hepatic (Prof. dr. Irinel Popescu) activitatea unui grup de postdoctoranzi. Împreuna cu prof. dr. Liliana Pâslaru, urmaşul său la catedra de Biochimie, organizează la Spitalul Fundeni un laborator modern pentru culturi de celule, unde vor începe experienţe privind influenţa câmpului electromagnetic asupra multiplicării şi diferenţierii celulelor stem. În plus, Prof. Comoroşan este implicat într-o intensă activitate ştiinţifică de colaborare în cadrul Platformei de Fizică de la Măgurele (Institutul pentru Fizica Materialelor – dr. Silviu Polosan, grupul de cercetare al prof. Ioan Stamatin, Catedra de Fizică) şi Universitatea Bucureşti (Catedra de Chimie Organică – prof. Ileana Farcăşanu, Catedra de Cataliză – dr. Sorin Avramescu).” „Ne aflăm, nu exagerez”spune Alexandru Mironov, „în faţa unei lucrări de o importanţă uriaşă, în care sunt implicaţi cercetători români de mare valoare. Este un moment în care trebuie să ne reţinem respiraţia, să ţinem pumnii ideii că lumina verde are efecte pe care abia acum le putem dezvălui şi… să fim atenţi să nu se mai repete ratările pe care ştiinţa românească le-a avut, neapărând cercetările lui Paulescu şi Benga. Drumul spre marele podiumuri reuşeşte atunci când o familie, o echipă, un popor strâng rândurile pentru a-şi propulsa valorile. Să fie acum, acesta, momentul în care ne încordăm şi trimitem către mintea şi inima lumii o idee de aur.”

https://i2.wp.com/stiintasitehnica.com/wp-content/uploads/2014/01/green-lightening-light-abstract.jpg

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s