Când va fi gata laserul – gigant de la Măgurele.

Despre construcţia celui mai mare Laser din lume la noi în ţară, la Măgurele, am mai scris.Despre situaţia actuală a construcţiei am găsit informaţii de curând.

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a vizitat, luni dimineaţa, platforma de cercetare de la Măgurele, unde i-au fost prezentate beneficiile cercetărilor care se efectuează aici, în special pentru medicină, dar şi problemele de finanţare cu care se confruntă centrul ELI-NP.
Nicolae Zamfir, directorul IFIN, i-a explicat că centrul, dincolo de scopurile ştiinţifice, are şi scopul de a opri „exodul” de creiere către locurile unde există infrastructură. Mai mult, ELI-NP îşi propune să-i atragă şi pe specialiştii români aflaţi în străinătate, dar şi cercetători străini. De altfel, unul dintre posterele de prezentare ale ELI-NP prezintă doi tineri intrând pe platforma de la Măgurele şi mesajul „Go East, Young Men!”.

 

Oraşul Măgurele va deveni punctul de atracţie al cercetătorilor din întreaga lume începând din aprilie 2015, când laserul-gigant va fi dat în folosinţă.

Laserul gigant de la Măgurele, ELI- NP -Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, situat la 12 kilometri de Bucureşti, va fi dat în funcţiune în aprilie 2015, atunci când întreaga construcţie va fi gata. Laserul va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai performant laser care există acum în lume. În prezent, muncitorii angajaţi în proiect lucrează la fundaţia clădirii în care va funcţiona laserul.

„Până acum,  construcţia este aproape în termen, există câteva mici diferenţe, sunt câteva puncte critice peste care va trebui să trecem, însă eu sunt încrezător că vom termina la timp. Până acum, construcţia este în termen.S-a terminat infrastructura, adică tot ce înseamnă structura de rezistenţă şi este îngropat în pâmânt. Se lucrează la suprastructură, adică structura metalică  este deja ridicată, urmează sistemul de antivibraţii”, a spus Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH ).

În total, pe platforma de la Măgurele vor lucra 200 de cercetători ca angajaţi permanent, iar  alţi 50 care vor face parte din personalul administrativ. Până acum, au fost angajaţi 20 de oameni, trei sferturi dintre aceştia fiind români aflaţi la universităţi străine.

„Toate poziţiile sunt deschise internaţional, am avut până acum câteva sute de aplicaţii, dar în urma hotărârii Guvernului din octombrie anul trecut, prin care s-au aprobat salarii la nivel european, salarii competitive cu orice instituţie din lume, a apărut o intensificare a aplicaţiilor. În fiecare săptămână apar câteva zeci de dosare, se fac interviuri”, spune directorul IFIN-HH şi al ELI-NP.

Directorul IFIN-HH a prezentat stadiul lucrărilor de la Măgurele lui Hannes Swoboda, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European şi membru al Parlamentului European, venit luni în vizită oficială în România.

Alături de cei doi miniştri de la Educaţie, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, Hannes Swoboda a aflat toate detaliile despre proiect.

„Suntem într-una dintre multiplele vizite pe care le avem pentru a prezenta munca cercetătorilor români pe de o parte, iar pe de altă parte de a prezenta stadiul laserului ELI-NP. Este important pentru noi să prezentăm perspectivele proiectului unor persoane extrem de importante la nivelul Uniunii Europene, de la nivelul Parlamentului European, al Comisiei Europene. Aşa cum am făcut şi în trecut, aşa vom face şi de acum încolo”, a justificat Mihnea Costoiu prezenţa parlamentarului socialist la Măgurele.

După o jumătate de oră de prezentare a proiectului, Hannes Swoboda a spus că „e foarte fericit că se află la centrul de la Măgurele”. „Laserul de la Măgurele este un foarte bun prilej pentru a aduce înapoi în ţară oamenii calificaţi care au studiat în străinătate, care au făcut cercetare. Dar trebuie să aveţi facilităţile. Nu contează atât de mult salariile, dar românii s-ar întoarce acasă dacă ar avea facilităţi să facă cercetare de calitate”, a declarat Hannes Swoboda.

Pe lângă cercetătorii angajaţi permanent, la Măgurele vor veni punctual pentru proiecte aproximativ 1.000 de cercetători în fizică şi chimie şi ingineri din centre internaţionale renumite.

Laboratorul  de la Măgurele face parte dintr-o infrastructură europeană de cercetare ce  implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre. În paralel cu laserul de la Măgurele vor fi construite alte două laboratoare în Cehia şi Ungaria. Centrul de cercetare de la Măgurele este cel mai important din proiect deoarece aici se vor face trei categorii de experimente: unele în care vor fi folosite fascicule de radiaţie gama, altele  în care va fi folosit doar laserul şi unele  în care se vor combina fascicului gama cu fasciculul laser.

Pe lângă cercetarea de bază, experimentele de la Măgurele vor fi folosite în medicină şi radiofarmacie şi în tratamentul unor boli grave.

Aşa va arăta clădirea celui mai mare LASER în final.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s