Soarele a intrat in „hibernare”, e posibil sa ne pandeasca o mini era glaciara

Despre activitatea Soarelui am mai scris. Ea atinge un maxim cam după 11 ani și jumătate după care Soarele devine din ce în ce mai calm. Acum suntem într-o perioadă de creștere a activității Solare, în 2014, 2015 atingând valoarea maximă, Totuși,  activitatea

solară se transformă într-un fenomen neobişnuit. Soarele, aflat într-un moment de activitate în care ar trebui să erupă, trece acum printr-un declin rapid al activităţii, mult mai rapid decât cel obişnuit, acesta fiind mai rapid chiar decât cel înregistrat cu 10.000 de ani în urmă, în timpul ultimei perioade glaciare, transmite BBC.

”Sunt profesor de fizică specializat în activitatea solară de 30 de ani, însă nu am mai văzut nimic asemănător”, a transmis Richard Harrison, şeful departamentului de fizică spaţială al Laboratorului Rutherford Appleton din Oxfordshire.

Imaginile înregistrate recent de sondele spaţiale ce observă soarele, îl descriu în detaliu, însă faţa Soarelui înfăţişează unele trăsături stranii.

”Dacă vrei să te întorci înapoi să vezi când a mai fost soarele aşa inactiv, trebuie să te întorci cu 100 de ani în urmă”, a precizat Harrison.

Această acalmie solară i-a derutat chiar şi pe oamenii de ştiinţă. Conform punctului său de activitate maximă din ciclul de 11 ani, în acest moment, soarele ar trebui să fie foarte activ.

Bila gigantică de plasmă ar trebui să fie plină de pete, să arunce bile de foc şi să scuipe prin spaţiu nori imenşi de particule încărcate.

Însă în afara unui eveniment neobişnuit- explozii solare răzleţe – a fost foarte tăcut. Acest maxim înăbuşit a venit după un minim solar – perioada când activitatea Soarelui este redusă – care a fost mai lung şi mai scăzut decât se aşteptau oamenii de ştiinţă.

Rata de declin a activităţii sale este surprinzător de rapidă iar oamenii de ştiinţă îl observă atent pentru a vedea dacă va continua să scadă.

Totuşi, nu este, cu siguranţă, prima oară când se produce un astfel de fenomen.

În a doua jumătate a secolului al 17-lea, Soarele a trecut printr-o fază de inactivitate – o perioadă denumită Minimul Maunder. Rapoartele istorice arătau că petele solare au dispărut, practic, în acea perioadă. Perioada a fost marcată de un val crunt de frig.

Petele solare sunt mult sub valorile inregistrate in 2011, in ciuda furtunilor solare majore anuntate de NASA.

Richard Harrison,  a mai spus că e foarte posibil să ne aștepte ierni grele, foarte reci, ca cele care au făcut ca in anul 1645  râul Tamisa să inghețe.

Si totusi, adepţii teoriei încălzirii globale insistă asupra faptului că Soarele influenţează clima pe planeta noastră mult mai puţin decât activitatea umană. În urma emisiilor mari de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră, temperatura medie creşte, gheţarii se topesc, insulele se scufundă sub apă, subliniază Aleksei Kokorin, şeful programului climateric al World Wildlife Fund. „Dacă unicul factor care influenţează clima pe Pământ ar fi Soarele, atunci într-adevăr ne-ar aştepta o răcire. Dar, aceste oscilaţii solare se anulează reciproc, 20-30 de ani este frig, 20-30 de ani este cald. Iar impactul antropogen prin intermediul efectului de seră acţionează permanent. De aceea dacă vorbim despre secolul al 21-lea în general, atunci se observă o încălzire evidentă însoţită de un dezechilibru puternic al sistemului climatic şi creşterea numărului unor fenomene periculoase”.

In acelasi timp, cercetarile efectuate de profesorul Terry Sloan de la University of Lancaster si profesorul Sir Arnold Wolfendale de la University of Durham au scos in evidenta faptul ca variatiile activitatii solare sau influenta acesteia in ceea ce priveste oprirea razelor cosmice, nu pot fi considerate a reprezenta un factor care contribuie semnificativ la incalzirea globala.

soalr

Intr-un nou studiu se arata ca variatiile activitatii solare au contribuit cu nu mai mult de 10 procente la incalzirea globala din secolul al XX-lea. Rezultatele studiului au fost publicate in data de 8 noiembrie 2013 in revista Environmental Research Letters.

In SUA un val de aer rece a cauzat temperaturi foarte scazute, temperaturi record din acest punct de vedere.Brandon Miller, meteorolog CNN International,afirma ca fenomenul care a cauzat gerul din America a fost Vortexul Polar.

 

Vortexul polar este reprezentat de circulaţia în sensul invers acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei, în cazul de faţă, polul nord. Aceste vânturi au tendinţa de a păstra aerul rece din emisfera nordică în zona arctică. Uneori, aceste vortexuri pot să coboare mai la sud decât în mod obişnuit, cauzând temperaturi foarte scăzute în zone în care acestea nu sunt întâlnite în mod normal. Vortexurile polare sunt permanente. Vânturile superioare care le formează variază însă în intensitate, iar atunci când acestea scad semnificativ, vortexurile se pot dezintegra, aşa că aerul arctic, extrem de rece, ajunge la latitudini la care o astfel de vreme nu este întâlnită frecvent. Acest fenomen, cunoscut sub numele de oscilaţia arctică, poate avea loc de mai multe ori pe an.

airplane_vortex_

airplane_vortex_

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Notă | Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s