Coincidenţe ?

Din articolul scris de Emilz Upton, Vineri, 17 Ianuarie 2014.

 

Mark Twain s-a născut și a murit în aceeaşi ani în care cometa Halley a trecut pe lângă Pământ. Astăzi aflăm că Samuel Clemens s-a născut şi a murit în anii în care cometa Halley a trecut pe lângă Pământ. Trecerea cometei Halley în apropiere de Pământ reprezintă un eveniment care are loc destul de rar, având în vedere că acesta se produce după aproximativ 76 de ani. Ce-l face chiar mai remarcabil este că Twain şi-a prezis anul morţii sale în funcţie de mişcarea prin spaţiu a acestei comete.

În anul 1909, Clemens, cunoscut după pseudonimul Mark Twain, a afirmat: „M-am născut odată cu cometa Halley în 1835. Ea vine din nou anul viitor şi mă aştept să părăsesc lumea aceasta odată cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire din viaţa mea dacă nu plec odată cu cometa Halley. Cel Atotputernic a spus, fără îndoială: Acum se află aici aceşti doi ciudaţi de neînţeles, ei au venit împreună şi trebuie să plece împreună”.

Clemens, într-adevăr, s-a născut imediat după ce cometa Halley a apărut în anul 1835 şi a murit din cauza unui atac de cord la o zi după ce a aceasta a ajuns la strălucirea sa maximă, în anul 1910. În afară de legătura care a fost creată între cometa Halley şi Mark Twain, această cometă a reprezentat sursa unui şir de predicţii încă din anul 1705.

Acesta a fost anul în care Sir Edmond Halley a înţeles, pentru prima dată, că acele comete care au fost observate în anii 1531, 1607 şi 1682 reprezintă, de fapt, aceeaşi cometă. În lucrarea sa A Synopsis of the Astronomy of Comets, Halley a afirmat că toate aceste comete sunt similare în ceea ce priveşte orbitele lor şi diferiţi alţi parametri care le caracterizează. Pe baza studiului său el a calculat anul când ar trebui să apară  cometa: 1758.
Halley a murit înainte de a vedea că predicția sa s-a adeverit. La fel de sigur ca întotdeauna, cometa a apărut târziu în acel an și a ajuns la periheliu, atunci când a ieșit din spatele Soarelui în anul 1759. Cometa a fost denumită „cometa Halley” în onoarea celui care a descoperit mişcarea sa.
După descoperirea sa, oamenii de ştiinţă au început să calculeze când a apărut cometa Halley în trecut, ţinând cont de mici abateri posibile faţă de traiectoria calculată. Datele obţinute prin calcul s-au potrivit într-un număr surprinzător de mare cu apariţiile înregistrate ale cometei din istorie. Cea mai veche dată acceptată pentru prima apariţie documentată a cometei Halley este 240 î.Hr., atunci când aceasta a fost observată de astronomii chinezi. Trecerea cometei a fost înregistrată în cronicile Shih Chi şi Wen Hsien Thung Khao. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta să fie cometa observată în Grecia încă din anul 467 î.Hr, ceea ce ar reprezenta cea mai veche înregistrare cunoscută a apariţiei sale.

Moartea lui Clemens a fost, desigur, un eveniment trist pentru lumea literară, dar acest an a inaugurat o nouă eră pe Pământ. În acel an a fost obţinută prima fotografie a cometei Halley (foto de mai jos) şi până la următoarea sa apariţie din anul 1986 omenirea a avansat tehnologic într-un mod spectaculos, mult mai rapid decât în orice altă perioadă din istoria noastră.

Cometa Hallez _ prima fotografie

Cometa Hallez _ prima fotografie

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s