Sunete ciudate- Fenomenul The Hum

Cu ceva timp în urmă am primit un comentariu în care un domn îmi relata faptul că noaptea aude un zgomot continuu, enervant și nu știe de unde vine. Eu tocmai scrisesem un articol despre infrasunete. Acestea, așa cum am mai scris, sunt sunete cu o frecvență mai mică de 20 Hz, limita minimă de audibilitate. M-am gândit poate sunt persoane cu o sensibilitate mai mare și care ar putea recepționa și astfel de sunete. Am citit însă despre Fenomenul The Hum.

Kimberly Wookey din Terrace, British Columbia, a inregistrat recent un zgomot ce nu poate fi deocamdata explicat, relateaza Daily Mail.

Canadianca a fost trezită dimineața de un sunet puternic. Ea a reușit să suprindă acest eveniment neobișnuit într-o inregistrare video și spune că a fost infricoșată de acest fenomen ciudat, ale cărui origini rămân încă un mister.

Wookey a spus că a mai auzit acest sunet si înainte, dar doar acum a reușit sa-l înregistreze.

„Prima dată a fost in luna iunie. Dar nu a fost la fel de intens”, a declarat Wookey.

Dar nu a fost singura persoană din Terrace care a auzit sunetul. Mandi Campbell a auzit și ea aceste sunete stranii. „Păreau să vină din cer sau de undeva din subteran, ceva atât de puternic….”, a spus ea la CBC News.

„In primul rând, sunetele pot călători pe distanțe foarte mari, atunci când condițiile sunt prielnice. Ele călătoresc în direcții surprinzatoare, iar sunetele se pot refracta în atmosferă”, a declarat profesorul de fizică Erik Jensen, de la Universitatea Northern Columbia.

Oameni din întreaga lume au raportat sunete similare, inclusiv anul trecut, dar nimeni nu poate spune încă de unde vin ele .

Un studiu efectuat in Anglia in 2003 arată că in jur de 2% din cei ce trăiesc într-o zonă în care fenomenul este înregistrat aud acest zgomot, iar majoritatea au vârste cuprinse între 50 si 70 de ani se arată într-un studiu publicat în 2003 de Geoff Leventhall, un consultant din Surrey, Anglia. Cei mai mulți asociază zgomotul cu un motor pe motorină pornit. Majoritatea lor  îl găsesc a fi foarte greu de suportat, ajungându-se mereu la probleme majore în stilul de viață. Mulți consideră chiar că zumzăitul este o tortură și un adevărat chin. Somnul este, de obicei, primul  afectat de fenomenul Hum, ajungându-se mai apoi la agitație si chiar probleme de comportament și  tulburări psihice.

Adesea, când merg la medic și se plâng de zgomot, celor afectați li se spune că iși imaginează, ceea ce îi face să se simtă și mai rău. Cei care aud acest zumzăit constant au amețeli, dureri de cap, greață, probleme cu somnul si sângerări nazale, neavând însă probleme cu auzul.

Mulți dintre cei care studiază fenomenul Hum cred că acesta este real, însă cauzele sale nu sunt deocamdată cunoscute în totalitate. Cercetătorii sunt de părere că zgomotul nu este doar o iluzie, o ipohondrie sau o isterie în masă a localnicilor din diferite orașe. Și instalația de incălzire poate fi sursa zgomotului, așa cum s-a intâmplat în orașelul Komoko din SUA. Printre alte posibile cauze se numară zgomotul țevilor de gaz de înalta presiune, dispozitivele de comunicații wireless și chiar cablurile de curent electric.Unii oameni de știința spun că fenomenul Hum ar fi cauzat de radiații electromagnetice pe care doar anumite persoane le-ar percepe din cauza frecvenței joase a acestora. Unele persoane au o sensibilitate ridicată la semnale care nu fac parte din registrul uman obișnuit.  O altă cauză a fenomenului ar putea fi Tinnitus sau percepția unui sunet atunci când acesta nu are o sursa externă. Cercetările ulterioare arată însă că majoritatea celor care aud zumzăitul au un auz normal și nu suferă de afecțiuni ale acestuia.Printre ipotezele enunțate referitoare la posibile cauze ale fenomenului Hum se numară si microseismele sau cutremurele de frecvență joasă, extrem de slabe, care sunt adesea generate de mișcarea valurilor. Unii cred  că o cauză a zumzaitului continuu ar fi experimente militate secrete, comunicații ale navelor aeriene sau submarinelor ori transmisii secrete sau testarea unor arme supersonice.

Având în vedere că oamenii de știință nu au reușit încă să descopere în totalitate sursa zumzăitului, ei îi indeamnă pe cei care suferă de această afecțiune să folosească aparate care generează„ zgomot alb care interferă cu zumzăitul enervant. „Este un mister ce durează de peste 50 de ani şi cred că e foarte posibil să rămână nerezolvat pentru o perioadă lungă de timp”, a concluzionat Leventhall.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sunete ciudate- Fenomenul The Hum

  1. Noemi zice:

    Buna ziua,
    Locuiesc in Calea Mosilor,dide cateva zile aud si eu sunetul asta. La inceput era cu itermitente, dar acum se ude aproape in fiecare noapte..N-am niic cea mai mica idee daca vecinii mei il aud, mi-a fost jena sa ii inteb. Dar chiar nu imi explic…

    • gabionescu zice:

      Nu stiu daca a ajuns raspunsul meu asa ca mai scriu odata. Se afla in apropiere vreo statie de transformare sau vreo centrala termica? Noaptea zgomotele se aud mai puternic nefiind alte zgomote de fond.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s