Mașini distruse în apropierea unei clădiri

Elevii care încep acum liceul vor avea la fizică un capitol de ”Optică geometrică” în care una din lecții se referă la Oglinzi sferice. În ”Ziare. com” din zilele trecute am găsit un articol din care voi prezenta aici o aplicație la această lecție. Mai întâi  să vedem câteva noțiuni teoretice privind  Oglinzile sferice. Acestea sunt calote sferice lustruite pe una din fețe. Dacă fața interioară este lustruită, oglinda este cancavă, dacă este lustruită fața exterioară, oglinda este convexă. Oglinzi concave si convexe focar_real Punctul de pe axa optică principală în care se întâlnesc toate razele reflectate ce  provin de la raze incidente paralele cu axa optică reprezintă focarul principal.(F).În cazul oglinzii concave acesta este real iar la ogkinda convexă este virtual. De exemplu, razele Soarelui pot fi ”stânse” în focar și temperatura în acel punct poate crește foarte mult. Mulți au auzit de ”Oglinzile lui Arhimede” cu ajutorul cărora ar fi fost incendiată flota Romană. Studii recente arată că Arhimede din Siracusa, matematician, fi­zi­cian, inventator şi astronom grec, a dotat armata imperiului cu tunuri ac­ţionate cu abur. Legenda potrivit că­reia Arhimede (născut aproxi­mativ în jurul anului 287 î.Chr. şi decedat în 212 î.Chr.) ar fi ajutat armata să câştige răz­boaiele împotriva romanilor, folosindu-se de reflexia luminii solare pentru a incendia corăbiile inamice, este falsă, susţin cercetătorii. S-a de­mon­strat falsitatea ei şi în anii 1970 – de inginerul grec Joannis Stakas şi istoricul Evanghe­los Stamatis -, şi în 2005, într-o cerce­tare efectuată de Institutul de Tehnologie din  Massachusetts. Cesare Rossi de la Universitatea Fe­derico II din Napoli (Italia) şi istoricii militari Flavio Russo şi Ferruccio Russo sunt de părere că cea mai plauzibilă modalitate de apărare împotriva flotei romane pare să fi fost totuşi cea a tunurilor cu aburi, care trăgeau cu ghiu­lele din lut umplute cu o mixtură de substanţe explozive. La sfârşitul secolului al XV-lea, in­ven­tatorul italian Leonardo da Vinci a schiţat, pe o foaie de hârtie, un tun cu abur a cărui invenţie i-a atribuit-o lui Arhimede. Aplicațiile Oglinzilor sferice sunt multe, atât a celor concave cât și a celor convexe.

O clădire din Londra, supranumită Walkie Talkie, funcționează aidoma unei oglinzi concave în soare, razele ce „ricoșeaza” din pereții săi de sticlă, cu forma concavă, țintind obiectele din jur, care ajung sa ardă. Acest efect apare circa două ore pe zi, două sau trei săptămâni pe an, îndeajuns de mult însă ca unele mașini să aibă de suferit la nivelul caroseriei,” relatează Huffington Post. (Ziare.com)Cladirea-ce-functioneaza-ca-o-lupa-in-soare--arde-masinile-din-zona Mai mulți șoferi care și-au parcat mașina in zona clădirii Walkie Talkie din cartierul financiar londonez Canary Wharf, și-au găsit automobilele deformate de reflexiile razelor sale. Mai mulți trecători au prăjit un ou pe marginea cealaltă a trotuarului, într-un experiment inedit.

646x404

646x528

646x528 (1)

. Dezvoltatorii clădirii s-au angajat deja să plătească despăgubiri șoferilor prejudiciați Ei au precizat, de asemenea, că trei parcări din apropierea clădirii vor fi suspendate, până când rezolvarea problemei va fi gasită. Arhitectul Uruguayan al clădirii, Rafael Vinoli, nu este la prima sa ispravă. El a proiectat hotelul Vdra din Las Vegas, iar trecatorii s-au plâns de faptul că au suferit arsuri pe corp din cauza radiațiilor degajate de fațada clădirii. “Așteptam pe cineva în fața hotelului. După 30 de scunde, piciorul meu parcă luase foc. Am crezut că stratul de ozon a fost distrus”, a povestit un trecător.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s