Prognoza meteo în următorii ani

Prognoza meteo Încălzirea globală

Potrivit climatologului Roxana Bojariu, recentele inundatii din SUA se pot explica drept efect al incalzirii globale.

„Ploi mult mai abundente intr-un interval de timp mult mai scurt si pe o arie mult mai mica, ceea ce duce la probleme de tipul inundatiilor rapide, dar si perioade cu secete mult mai intense, dar si valuri de caldura mult mai frecvente si mai intense pentru ca, retinand mai multa energie in sistem, energia asta este transportata prin interactiunea dintre componente si se modifica nu numai cantitatea de energie retinuta in sistem, ci se modifica si caile de transfer ale energiei de la ocean la suprafata continentala, la gheata arctica”, a declarat Bojariu pentru Adevarul.

Aceasta a mai spus ca valuri de caldura vor deveni din ce in ce mai dese vara si ca cei mai afectati vor fi batranii si copiii.

In ceea ce priveste suspiciunile ca in urmatorii 50-100 de ani Romania isi va schimba clima din temperata in mediteraneana, climatologul spune ca „vom ramane cu o clima temperata si patru anotimpuri. Insa clima temperata de acum va fi sensibil diferita de clima temperata in conditiile modificarilor care vor avea loc peste 50-100 de ani”, mentionand ca la „nivelul Romaniei avem o crestere medie de 0,5 grade Celsius din 1901 pana in 2007”.

In urmatorii 30 de ani „in zona extracarpatica si in nord-estul Romaniei exista o probabilitate mai mare de a avea o crestere a temperaturii in timpul iernii raportat la zona respectiva. Vara, probabilitatea de a avea cresteri mai mari ale valorilor termice va fi in sud si in sud-est”.

In privinta oraselor, climatologul spune ca exista efectul insulei de caldura, care pune in pericol sanatatea oamenilor. „Efectul acesta poate fi diminuat prin prezenta arborilor, a spatiilor verzi si a intinderilor de apa. Cu cat tai mai mult din zona verde, cu atat iti accentuezi acest efect al insulei de caldura”, a adaugat Bojariu.

„Chiar daca exista posibilitatea ca regimul precipitatiilor sa nu se schimbe semnificativ in anotimpul de iarna, cu exceptia unei usoare cresteri in nord-vestul tarii si usoare scaderi in sud-vest, se preconizeaza o scadere generala a precipitatiilor in anotimpul de vara de pana la 40%, mai ales in sudul si sud-estul tarii. Rata zilnica medie a precipitatiilor pentru Romania se va reduce cu circa 20%”, se mentioneaza in SNSC 2013-2020.

Sursa; Ziare.com

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s