Noaptea Perseidelor

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, îşi fac apariţia în luna august, cei mai mulţi meteori putând fi observaţi în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Maximul curentului a fost pe 12 august, între orele 18.00 şi 23:45, (ora României), iar în țara noastră cea mai bună perioadă de observație a fost după miezul nopții. Sunt denumite Perseide după constelația din care provin.

Meteorii sunt particule de praf cosmic, cu un diametru foarte mic. de sub un milimetru, care ard în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Aceste particule de praf provin de la cometa Swift-Tuttle, care, în momentul în care trece pe lângă Soare, lasă în urmă o dâră de praf cosmic. Fenomenul din 12 august este cunoscut și sub denumirea de ”stele căzătoare”. Anul acesta, în unele locuri din țară, fenomenul nu a putu fi observat din cauza norilor dar în alte zone vizibilitatea a fost foarte bună.

În noaptea de 12 spre 13 august 2013, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a avut un program special cu publicul. Activitatea a debutat pe 12 august, la ora 20:30, cu o conferinţă despre curenţii meteorici. De la ora 21:00 până spre dimineaţă, ora 4:00, Observatorul Astronomic a fost deschis pentru public.

S-au realizat observaţii astronomice asupra diferitelor corpuri cereşti, cum ar fi Luna, planetele Venus, Saturn, dar şi la principalele stele şi obiecte „deep sky”, vizibile pe cerul de vară. „În acelaşi timp, s-au difuzat filme documentare în sala astroclubului «Perseus» din incinta observatorului”, a precizat muzeograf Ciprian Vântdevară, preşedintele Clubului Astrnomic „Perseus” din Bârlad.

970501_10151778060758739_556763211_n

Fotograful român Sorin Onișor a observat fenomenul astronomic de pe Munții Rarău.

„Ploaie de stele căzătoare” la Observatorul Astronomic din Bârlad#1

O altă imagine din ”Ghid Turism”;

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s