Radiații infraroșii

Radiații infraroșii = radiații electromagnetice invizibile, penetrante, cu efect termic pronunțat, situate în spectru între limita roșie a domeniului luminii vizibile și microundele radioelectrice. 2. S. n. Domeniu spectral al radiațiilor infraroșii, situat între limita roșie a spectrului vizibil și radiațiile hertziene. – Infra-+roșu (după fr. infrarouge).
Sursa: DEX ’98 (1998)

Radiațiile infraroșii sunt emise de toate corpurile calde, cu temperaturi mai mari de zero absolut ( -273,15 grade Celsius). Lungimea lor de undă depinde de temperatura emițătorului . Energia emisă este proporțională cu frecvența radiației corespunzătoare și aceasta este invers proporțională cu lungimea de undă. De la Soare primim radiații vizibile și invizibile care ajung pe pământ după ce străbat atmosfera terestră. Radițiile invizibile, infraroșii și ultraviolete, nu produc senzația de lumină asupra ochiului uman dar pot fi puse în evidență prin alte efecte pe care le au. În cazul radiațiilor infraroșii lungimea de undă este cu atât mai mică cu cât temperatura sursei este mai mare. Efectul lor principal este efectul termic, încălzesc corpurile pe care cad. Razele reflectate de suprafețele încălzite au lungimi de undă mai mari, frecvențe mai mici și deci și energii mai mai mici. Acest fenomen constituie o cauză a ” efectului de seră”. Un exemplu simplu de înțeles este următorul ; într-o zi friguroasă dar însorită de iarnă stând lângă geam se simte mai multă căldură decât în restul camerei deoarece sticla este transparentă pentru radiațiile infraroșii cu lungimi de undă mici care vin de la Soare dar este opacă pentru cele reflectate cu lungimi de undă mai mari. Aceste rămân în cameră ca într-o cușcă încălzind corpurile pe care cad.

Câteva aplicații ale radiațiilor infraroșii (IR)- Una din cele mai dese aplicații este la telecomandă pe care o folosim cu toții. Deasemenea, o serie de aparate electrocasnice de gătit sau de încălzit folosesc radiația infraroșie.

O proprietate a radiatiei in infrarosu este aceea că poate strabate prin fumuri groase, praf sau ceata, chiar si prin unele materiale.Mai jos este fotografiată în IR o persoana care are mana in interiorul unui sac de plastic negru .La radiatia vizibila, mana acoperita nu se vede. Dar, poate fi vazută de catre un aparat foto in infrarosu. Se observă și faptul că prin sticla ochelarilor radiațiile infraroșii nu trec.

IR

imag.in IR

Dintre aplicațiile radiațiilor infraroșii voi menționa numai câteva.

Deoarece cu ajutorul radiatiilor infrarosii putem “vedea” prin ceata densa, ele pot   ajuta la navigare astfel că avioanele, trenurile, navele e bine  sa fie dotate cu camere digitale sensibile în infraroșu.

Sunt folosite în astronomie, în oceanografie, în meteorologie, în geologie și în arheologie, în istorie și artă, în monitorizarea mediului. Nu ma voi opri asupra acestor aplicații dar voi mai menționa una care mi se pare foarte importantă, folosirea lor în medicină, de exemplu termogtafia. Termografia in infrarosu permite a se vedea “invizibilul” – caldura si repartitia ei superficiala pe suprafata corpului și  pot înregistra diferente de temperatura de numai 0,04OC.Termografia in infrarosu își poate gasi utilizarea practică in orice domeniu in care caldura apare sau isi modifica distributia ca urmare a unui proces chimic, fizic (mecanic, electric etc.), biologic sau de altă natură. Practic, orice proces tehnic sau biologic, care implica o transformare energetică în caldură sau care consumă sau generează caldură poate face obiectul unui studiu termografic.

Termografia medicală este o metoda de investigatie imagistica neinvaziva, fara efecte secundare si fara contraindicatii pentru pacient. Spre deosebire de alte metode de investigatie imagistica, termografia medicala este complet lipsita de riscuri pentru pacient si pentru medicul termografist. Am văzut un termograf în cabinetul D-lui Doctor Moldovan și îl folosește pe lângă toată aparatura de Laseracupunctură.

Radiația infraroșie există in mod natural insă nu este vizibilă ochiului uman, in cazul pacienților investigați ea fiind emisă chiar de catre căldura corpului pacientului.

Fiind deosebit de sensibil la diferențele de temperatură ale diverselor părți ale corpului, termograful  poate sa pună in evidență zone cu temperatura ușor modificată, temperatură, care din punct de vedere medical, poate să fie rezultatul unui proces inflamator sau de alta natură.

Pe baza informațiilor pe care le furnizează termograful, medicul poate să pună un diagnostic cu o precizie comparabilă cu cea furnizată  de celelalte aparate de imagistică medicală folosite in prezent.

Cu ajutorul termografiei se pot detecta bolile înainte de a se manifesta, de a ne da seama că suntem bolnavi, tratamentul fiind mai ușor și mai puțin costisitor!

Poate fi repetabilă la infinit și conferă posibilitatea unor investigații comparative în special la verificarea rezultatelor unor tratamente oncologice, antiinflamatorii, antireumatice, endocrine etc.

Avantajele termografiei medicale

 • Nu iradiaza (cel mai mare avantaj), spre deosebire de celelalte metode, foarte iradiante (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata)
 • Se poate aplica la orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide)
 • Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (pentru ca nu iradiaza)
 • Ajuta atat la stabilirea diagnosticului cat si la urmarirea evolutiei tratamentului multor boli
 • Depisteaza precoce riscul de aparitie in perioada urmatoare a unei anumite boli (sesizeaza degradarea zonei sau a organului respectiv si indica riscul de imbolnavire)
 • ajuta la stabilirea  numarului corect de sedinte necesare pentru tratament
 • Ofera precizie in tratament (tratamentul se face sub scanare termografica)
 • Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si se poate determina cand trebuie repetat
 • Este mai ieftina si mai usor de efectuat
 • Termograful se folosește de la distanță, de aproximativ 1 m de pacient, deci nu în contact cu acesta.
exemplu de termografie

exemplu de termografie

termografia capului

termografia capului

Termografia pentru depistarea cancerului mamar

Termografia pentru depistarea cancerului mamar

Ținînd seama de avantajele acestei investigații este bine să o folosim cât mai des, înainte de a simți dureri sau alte simptome.

Anunțuri

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Radiații infraroșii

 1. Azeem zice:

  Cum pot lua legatura cu dumneavoastra?

 2. sebi zice:

  buna ziua , pe adresa de email gabiemili@yahoo.com pot sa va contactez ? va multumesc

 3. Luchian Valentin zice:

  Aş vrea să ştiu dacă pe salteaua de ceramica cu infraroșu de la compania CERAGEM (Coreea de Sud ) merită să dormi în fiecare noapte .Ce efecte pozitive sau negative în timp asupra corpului uman (în special după 60 de ani )……..cu mulțumiri anticipate

 4. Cozma Sorin zice:

  Faptul ca radiatia infrarosu se afla in vecinatatea microundelor nu influenteaza in vreun fel caracterul „pasnic” ?

 5. David zice:

  Radiatiile infrarosii emise de catre diferite surse cum ar fi calorifer, soba, a.z. panouri radiante, se deosebesc intre ele? Au efecte curetive deosebite de efectul caldurii obisnuite?

  • gabionescu zice:

   Radiațiile infraroșii se deosebesc între ele prin lungimea de undă. Cu cât sursa este mai caldă, cu atât scade lungimea de undă, crește frecvența deci crește energia fotonilor corespunzători. Nu sunt nocive.

   • David zice:

    Va multumesc. Totusi, nu a-ti raspuns la intrebarea: Panourile a.z. radiante au efecte curative deosebite de efectul firesc a caldurii emise de un calorifer obisnuit?

 6. gabionescu zice:

  Se pare că da. Încălzirea se face direct prin radiație și mai puțin prin convecție.Nu pun aerul în mișcare și produc o încălzire mai uniformă. Folosind energia electrică sunt mai puțin poluante . Sunt bune pentru spații mici.

  • David zice:

   Oare soba nu iradeaza la fel infrarosu, sau resoul electric, sau oricare alt obiect cald? Producatorii de panouri iradiante afirma in reclama ca radiatiile infrarosi (bineinteles, produse doar de panourile cu infrarosu..) au proprietati curative deosebite si Dvs ca fizician spuneti ca da? De la detinatorii acetor panouri am auzit ca produc un disconfort, deoarece simti caldura doar in fata simtind frig in spate, sau invers. Odata ce nu te mai afli in raza lui de actiune simti racoare. Oricum, un simplu radiator electric e mai eficient si mult mai ieftin.

   • gabionescu zice:

    Sigur că orice corp cald emite radiații infraroșii. Am spus că panourile radiante ar putea fi mai bune în spații mici. Și eu sunt de părere că pentru o cameră obișnuită sunt mai bune alte surse de căldură. Mi-e dor de soba cu lemne…..

   • David zice:

    A 3-a oara intreb: au proprietati curative panourile „cu infrarosu”?

 7. gabionescu zice:

  Orice sursă de căldură, în anumite situații. are efecte curative. Panourile radiante emit radiațiile direcționat, pot fi dirijate asupra locului dureros. Cred că acesta este singurul lor avantaj. Spun ”cred” pentrucă eu nu le-am folosit pentru a le verifica pe pielea mea.

 8. Canciuc Constantin zice:

  Bună ziua doamnă profesoară! Sunt inginer, lucrez la un proiect de reabilitare pentru o clădire deosebită.

  Am o întrebare la care încă nu am găsit răspuns (bine, nici nu am foarte multă vreme de când caut). Referitor la folosirea radiațiilor IR pentru încălzire, m-ar interesa să pot degivra o terasă suspendată cu lămpi IR. Nu este nevoie de căldură pentru persoane, ci doar de degivrare, să obținem o temperatură de 1… 3 gr.c pentru topirea zăpezii/ dezghețare și îndepărtarea apei.

  Încă nu am căutat foarte atent, dar cred că există o metodă de cuantificare a intensității radiației IR în funcție de distanța sursei, încât să ne fie de folos la dimensionarea unui astfel de sistem. De exemplu, ce cantitate de radiație pot obține pe mp la o anumită distanță. Pe piață ni se oferă doar puterea sursei și distanța optimă de montaj.

  Deocamdată cred că această dimensionare ar putea fi asemănătoare cu dimensionarea iluminatului, respectiv lumen -> distanță -> lux.

  Dacă aveți cunoștință despre și dacă puteți să mă ajutați cu această informație, mulțumesc frumos.

  Cu respect, ing. Canciuc Constantin-Vasile.

  • gabionescu zice:

   Bună ziua Domnule inginer. Îmi pare foarte rău , nu știu ce să vă spun în legătură cu această problemă tehnică. Sistemul de încălzire prin podea ar putea da rezultate? Vă doresc numai bine și să rezolvați cu succes ceeace v-ati propus.

   • Canciuc Constantin zice:

    Mulțumesc pentru răspuns!

    Am căutat și am găsit ecuația, aria sferei pentru care intensitatea de radiație la o anumită distanță, i = radiația sursei, i0/ 4*pi*d^2, și totuși, intensitatea surselor de pe piață nu sunt explicate foarte bine, nici nu există interes pentru eficientizare, probabil.

    Am cumpărat un bec IR să văd dacă topește zăpada, am verificat în aer liber, nu este eficient, ar dura prea mult topirea zăpezii cu surse de putere mică și ar fi scump, într-adevăr, soluția prin pardoseală rămâne deocamdată cea mai la îndemână.

    Toate cele bune și mutlă sănătate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s