O ”gaură neagră” masivă devorează o planetă gigantică de gaz.

Sursa: Ziare.com-06-04-2013


Recent, in galaxia NGC 4845, la o distanta de 47 de milioane de ani lumina,oamenii de stiinta au surprins „trezirea” unei gauri negre ce pare sa fi dormit in ultimii 20-30 de ani si care a înghițit părți dintr-o planetă cu masa de 30 de ori mai mare decât cea a lui Jupiter.
Pe baza informațiilor la care au avut acces, oamenii de știința din cadrul Agenției Spațiale Europene au realizat o simulare a fenomenului văzut, din care se poate vedea cum gaura neagră consumă o parte din gigantul de gaz.

Potrivit acestora, obiectul cosmic devorat parțial poate fi o planetă cu o masă mică, insă mai mare decât cea a Jupiter, sau o pitică maro. Gaura neagră nu a făcut decât să ”guste” deocamdată din planetă, lipsindu-o de 10% din masa sa.

Descoperirile au fost făcute cu observatorul spațial Integral, al Agentiei Spatiale Europene, se anunța pe site-ul instituției. Până acum niciodată nu a fost detectat un nivel atât de mare de energie in galaxia mentionată.

„Observațiile au fost complet neașteptate, dintr-o galaxie care a fost tacută cel putin 20 – 30 de ani”, a declarat Marek Nikolajuk, de la Universitatea poloneză Bialystok, autorul studiului publicat de Astronomy & Astrophysics.

Se estimează că gaura neagră din centrul galaxiei NGC 4845 are o masă de circa 300.000 de ori mai mare decât Soarele nostru.

O gaura neagra masiva devoreaza o planeta gigantica de gaz (Video)

Eveniment similar, anuntat si in galaxia noastra, anul acesta

Curând, un eveniment similar va avea loc si in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, poate chiar anul acesta estimează oamenii de știința. Deși în meniul găurii negre din galaxia noastră nu se află nici planete, nici pitice maro, un nor de gaz compact, cu o masă de cateva ori mai mare decât ce a Pământului, se indreaptă către gaura neagră urmând să-și intâlneasca destinul curând.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s