Slujire arhierească la Biserica Iancu Vechi- Mătăsari

Slujire arhierească în Parohia Iancu Vechi – Mătăsari din București

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat pe 31 martie 2013, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din București.

In cursul dimineții, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a adus, acolo, noua racla in care au fost așezate moaștele Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, ocrotitorii parohiei. Inainte de a fi așezata pe baldachinul amenajat, racla a fost purtata in procesiune in jurul bisericii, informeaza Radio TRINITAS. Racla a fost sfințita sambata seara de Patriarhul Romaniei.In cuvantul de invațatura, Preasfințitul Parinte Episcop Varsanufie Prahoveanul le-a vorbit credincioșilor despre viața celor patru sfinți mucenici, ocrotitori ai parohiei, dar și ai familiei, in general: Ziua de astazi este o zi de mare bucurie pentru ca in aceasta zi in biserica noua s-au așezat moaștele Sfantului Eustațiu Plachida, a soției sale Teopista și a fiilor sai Agapie și Teopist. Nu se regasesc in bisericile noastre sau cel puțin eu nu am știința ca la noi in țara mai exista o alta biserica in care sa se pastreze moaștele unei familii intregi așa cum este aceasta familie a acestui patrician care a trait in vremea imparatului Traian. De aceea, Sfantul Eustațiu poate fi socotit cel care ocrotește in București familiile creștine . La randul sau, parohul Bisericii Iancu Vechi – Matasari, Parintele Consilier patriarhal Constantin Stoica i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru implicarea in confecționarea raclei de argint la Atelierele Patriarhiei Romane. De asemenea, Parintele Constantin Stoica a avut un cuvant de apreciere și pentru credincioșii parohiei, despre care a spus ca formeaza o comunitate vie: Prezența arhiereului in mijlocul comunitații este intotdeauna binefacatoare și optimista. Aveți in fața o comunitate care a redescoperit ce inseamna Sfanta Liturghie, care știe ce inseamna rugaciunea, Sfintele Taine, cu precadere Taina Spovedaniei și Sfanta Impartașanie, dar in egala masura și Taina Sfantului Maslu .La finalul Sfintei Liturghii a fost lansat noul pliant de prezentare al parohiei, realizat la Editura și Tipografia Patriarhiei Romane. Tot dupa Sfanta Liturghie a fost aniversat muzicologul Viorel Cosma, dupa ce joi, Patriarhul Romaniei i-a acordat Ordinul Sfintii Imparati Constantin si Elena pentru mireni. Astazi avem un eveniment special pentru ca unul din membrii de vaza ai parohiei noastre și anume domnul profesor Viorel Cosma, muzicolog de talie internaționala, critic de muzica și aș spune eu o enciclopedie muzicala, cel pe care Parintele Patriarh Teoctist l-a numit in urma cu zece ani patriarhul muzicologiei romanești, maestrul Viorel Cosma a aniversat ieri implinirea varstei de 90 de ani. Grație domnului profesor Viorel Cosma muzica bisericeasca are o istorie pentru ca dansul a cercetat istoria muzicii bisericești dintru inceput și pana in contemporaneitate. In cele 104 carți pe care le-a scris și peste 3500 de articole și studii se regasesc foarte multe referitoare la muzica bisericeasca , a spus Parintele Constantin Stoica.Raspunsurile au fost date de corala parohiei, Vox Celestis.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s