Crucea de pe Caraiman si „Holograma” de pe Varful Toaca

Sursa : internet

Denumirea initiala : Crucea Eroilor Neamului. Este un monument construit între anii 19261928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni.

Crucea de pe Caraiman

IMG_0193_Toamna_anului_2006_1

Crucea de pe CaraimanImagine in care Crucea este „dublata” de nori. Meteorologii sustin ca s-a produs un fenomen de refractie atmosferica, adica lumina trece prin doua straturi de aer, unul foarte cald si altul foarte rece. Potrivit acestora, fenomenul se produce numai la apus de soare.

Crucea de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor. Monumentul istoric din Bucegi, construit în perioada 1926-1928, este cea mai înaltă cruce din lume, ridicată la aproape 2.300 de metri altitudine, potrivit site-ului Guinness World Record.

Cel care a înscris crucea în Cartea Recordurilor, după şase ani de încercari, este fiul unuia dintre muncitorii care au lucrat ca voluntari la ridicarea monumentului, în urmă cu 88 de ani.

„Holograma” de pe Vârful Toaca

 Pe culmile Ceahlăului,”Olimpul Dacilor”,cum i se mai spune încă din timpuri străvechi, se petrec, an de an, cu regularitate izbitoare,  fenomene optice inexplixabile.

VW1Db0pUaUNVU2hEbwfotogal00059

În prima parte a lunii august, la răsăritul soarelui, umbrele vârfurilor Toaca şi Piatra Ciobanului formează o hologramă naturală imensă, în forma unei piramide.
Fenomenul, şocant, a fost „botezat” Umbra Piramidei şi a transformat Vârful Toaca (unde este situată şi staţia meteo, la care se ajunge urcând peste 400 de trepte suspendate) într-un adevărat mister.

2012-08-06 06.46.32

ceahlau

Cercetătorii au studiat aceste fenomene sub mai multe aspecte. Măsurătorile efectuate de specialişti au demonstrat că laturile bazei au exact dublul lungimii celebrei piramide a lui Keops din Egipt, iar unghiul pantelor este, conform calculelor, cu doar 10 grade mai mare decât cel al aceleiaşi piramide.Efectul de Umbra Piramidei este doar o iluzie optică, formată datorită celor două vârfuri muntoase, combinate cu norii de ceaţă, inclusiv particule de apă şi cu razele solare.

toaca schema

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s