Lauretii premiului Nobel pentru Fizica- 2012

Serge Haroche si David J. Wineland – laureatii premiului Nobel pentru Fizica – 2012

În 2012 Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Serge Haroche din Franța și David Wneland din SUA, pentru ”metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea și manipularea sistemelor cuantice individuale”. Conform comunicatului emis de Academia Regală de Științe din Suedia, ”Laureații premiului Nobel pentru Fizică 2012 au deschis porțile spre o nouă eră de experimente în domeniul fizicii cuantice, demonstrând posibilitatea observării directe a particulelor cuantice, fără a le distruge”.

In 1905, Albert Einstein explică legile efectului fotoelctric pe baza ”cuantelor de energie” introduse în 1900 de Max Planck. Efectul fotoelectric constă în emiterea de electroni de către un metal iradiat. Consecințele experimentale ale acestui efect nu au putut fi explicate pe baza teoriei ondulatorii a luminii.  Conform teoriei lui Einstein, lumina este emisă, se propagă și este absorbită sub formă de” fotoni” a căror energie este egală cu cuanta lui Planck. În 1921, Einstein primește premiul Nobel pentru Fizică pentru explicarea legilor efectului fotoelectric. Fotonii sunt particule de câmp electromagnetic cu masa de repaus nulă, cu viteza egelă cu viteza luminii și cu energia proporțională cu frecvența radiației corespunzătoare. Legile aplicate acestor particule depășesc legile mecanicii clasice, newtoniene, fiind valabile legile mecanicii cuantice. Izolarea unei singure particule din mediul său este foarte greu de realizat. Imediat ce intră în contact cu mediul extern, aceste particule își pierd misterioasele proprietăți cuantice. Serge Haroche (68 de ani) , profesor la College de France și la Ecole Normale Superieure din Paris și David J Wineland (68 de ani), cercetător  la National Institute of Colorado Boulder, au descoperit și dezvoltat, în mod independent, metode de măsurare și manipulare a particulelor individuale, păstrându-le în același timp natura cuantic-mecanică, în moduri despre care se credea că sunt imposibil de realizat. Prin metodele de laborator descoperite de cei doi cercetători, alături de echipele lor de cercetare, s-a reușit măsurarea și controlul unor stări cuantice foarte fragile despre care se credea că sunt inaccesibile observării directe. Au putut să observe trecerea fotonilor de la o stare atipică lumii cuantice la o stare ce corespunde perfect fizicii clasice, un fenomen denumit”decoerență” care s-a petrecut chiar sub ochii lor. Cei doi laureați lucrează în domeniul opticii cuantice, ei studiază interacțiunile fundamentale dintre lumină și materie. Metodele lor au permis parcurgerea primilor pași spre construcția unui nou tip de computer ultra-rapid, așa-numitul computer cuantic. Activitatea acestora a condus și la conceperea unor ceasuri extrem de precise, care ar putea deveni baza unui nou standard temporar în viitor, fiind de peste o sută de ori mai exacte decât ceasurile pe bază de cesiu din prezent. Acestea ar fi o parte din aplicațiile descoperirii premiate cu Nobel 2012.

Laureații premiului Nobel pentru fizică-2012

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s