Câte ceva despre fizică

Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat”.-(Mihai Eminescu)

Am citit de curând, într-un număr al revistei Income, un articol ce mi-a atras în mod deosebit atentia. Este vorba de un tânăr fizician român care, după ce și-a luat doctoratul în Statele Unite și după ce a lucrat câțiva ani acolo, s-a întors în țară. Încep cu un citat din acest articol:

„Lumea este ceva fascinant și interesant și, cu ajutorul fizicii, poate fi înţeleasă la un nivel mai adânc decât simpla descriere a ceea ce se întâmplă: o descriere prin care descoperim măcar o parte din cauzele pentru care se petrec toate fenomenele. Fizica înseamnă înţelegere, descoperirea conexiunilor care sunt în spatele lucrurilor. Un fizician nu vede doar un cuptor care încălzește mâncarea. El vede și imaginează vibraţiile atomilor în cuptor și modurile prin care se transmite uniform energia la mâncarea care se încălzește. Vede transportul radiativ, convectiv și conductiv de a se desfășura. Un fizician nu își imaginează o lume simplă, unde apeși butonul ON și pornește televizorul. Ci vede ceea ce este în spatele descripţiei simple, circuitul care se închide, led-ul infraroșu care se aprinde cu o modulare de 38 kHz în telecomandă și codarea informaţiei în timpuri lungi sau scurte, transmise către televizor. Nu există oameni care să nu înţeleagă fizica. Fizica este în jurul nostru. Neocortexul nostru încearcă, încă din prima zi, să modeleze lumea fizică în care trăim. Își scrie simularea acestei realităţi ca să ne poată prezice ce se întâmplă dacă atingem vasul fierbinte, dacă traversăm strada când vine spre noi o mașină… Modelul are nevoie de o descripţie cât mai bună și de o înţelegere despre cum funcţionează lucrurile care ne înconjoară. Fizica este această înţelegere. Ea trebuie prezentată în aplicaţiile ei. Abia atunci devine interesantă, pentru că este, într-adevăr, extraordinar să avem o înţelegere cât mai bună a tot ceea ce ne înconjoară încă de la naștere.(……)   Un alt aspect important este curiozitatea. Frustrarea mă va face să abandonez curiozitatea și să-mi construiesc o lume în care unele lucruri sunt numai pentru că așa sunt. Dar, după înţelegerea mea, aceasta este o experienţă mult mai săracă a vieţii. Dacă sunt curios, am să primesc răspuns? Înţeleg mai bine lucrurile după ce am formulat întrebarea? Sau devin mai frustrat pentru că nu găsesc răspunsul?”

Continui cu fragmente din acest articol.

Ca om de știinţă, Andras Libal a trecut și el prin toate acceste dileme și frământări, dar ambiţia lui a supravieţuit oricărui obstacol, oricărei capcane. Perseverenţa, răbdarea și curiozitatea nemăsurată l-au îndemnat să caute tot mai profund și tot mai departe. Și l-a găsit, în căutarea lui febrilă, pe Dumnezeu. „Credinţa și știinţa”, îmi spune încă de la începutul pledoariei făcute cucerniciei sale, „nu sunt incompatibile. Newton, Pascal și multi alţii nu au văzut niciun conflict între știinţă și credinţă. Nici eu nu simt conflictul între credinţa pe care o am și știinţa pe care o stăpânesc. Eu cred ca Biblia ne încurajează să cercetăm și să descoperim cum funcţionează lucrurile. (Proverbe 25:2). Îţi trebuie o anumită filosofie a gândirii ca știinţa să funcţioneze. Obiectele înconjurătoare nu au spirite. Este posibil să le examinăm, să facem experimente. Omul are prioritate faţă de celelalte lucruri, are obligaţia de a cunoaște și de a controla natura. Iar istoria are o linearitate. Ceea ce facem acum contează fiindcă poate schimba viitorul, nu se vor repeta în cicluri eterne aceleași lucruri.

Deci, are rost să schimbăm lucrurile.

Mi-a făcut plăcere când am citit acest articol și mi-am amintit de un fin al meu care, elev fiind, repara televizoare. Am avut și eu nevoie de o astfel de reparație a unui televizor vechi, cu tub catodic. L-a desfăcut bucată cu bucată și când a început să-l asambeze îmi explica rolul fiecărei piese, fenomenul fizic ce avea loc și se vedea că înțelege tot ceea ce făcea. Acum repară calculatoare și chiar tablete fără să-l fi învățat cineva.

Mulți elevi se sperie de fizică. Unii dau vina pe programa încărcată, pe manualele proaste. Eu cred că un rol foarte mare îl are profesorul, măiestria lui de a-l face pe elev să înțeleagă fenomenele din viața de zi cu zi prin legătura lor cu fizica.

Câteva citate despre fizică:

Fizică electorală:
Ţi-o spun în caz că nu ştiai:
Puterea se măsoară-n cai,
Dar câteodată, pe la noi,
Se mai măsoară şi în boi.

epigramă de Gavril Moisa din Antologia epigramiştilor români (2007).

Ce-mi poate spune fizica? Răceala dintre oameni e o urmare a frecuşurilor dintre ei!

aforism de Stanislaw Jerzy Lec

Fizician la televizor: Einstein îşi sărbătorea a 70-a aniversare când a spus „Dumnezeu nu joacă zaruri cu universul”.
Gabe: Nu, se joacă de-a v-aţi ascunselea.

replici din filmul artistic Soţi şi soţii, scenariu de Woody Allen (14 septembrie 1992)

Fizica nu schimbă natura lumii pe care o studiază şi nici o ştiinţă comportamentală nu poate schimba esenţa naturii omeneşti, cu toate că ambele ştiinţe aduc tehnologiei o vasta putere de a-şi manipula materiile.

citat din B.F. Skinner

A da ajutor matematicii, iată năzuinţa fizicianului.

aforism de Georg Christoph Lichtenberg.

În materie de fizică, primele lecţii ar trebui să nu conţină decât ceea ce e experimental şi interesat de văzut.

citat din Albert Einstein

Fizica este ca sexul: ar putea să dea ceva rezultate practice, dar nu de asta o facem.

citat din Richard P. Feynman

Toate ştiinţele matematice se bazează pe relaţii dintre legile fizicii şi pe legile numerelor, aşadar scopul lor ca ştiinţe exacte este să reducă problemele naturii la determinarea unor cantităţi prin operaţii cu numere.

citat din James Clerk Maxwell

Teoria relativităţii a prins contur în imaginaţia lui Einstein şi nu pe tabla unei săli de clasă. Visând cu ochii deschişi, fizicianul şi-a imaginat că ar călători călare pe o rază de lumină.

Colin Turner

David Dobel: Chiar crezi că fizica cuantică are toate răspunsurile? Cu ce mă ajută pe mine că timpul şi spaţiul sunt unul şi acelaşi lucru? Adică dacă întreb pe cineva cât e ceasul îmi răspunde :6 km. Ce-i asta?

Woody Allen

Descoperirile fizicii atomice nu ne invata cu privire la intelegerea umana nimic strain cu desavarsire, nou, inedit in sine. Aceste idei au o istorie, chiar in propria noastra cultura. Iar in gandirea budhista si hindusa, ele ocupa un loc mai important,central.

I. Oppemheimer

Daca nu pricepem ceva, sa zicem mai bine ca nu pricepem decat sa-i dam o explicatie falsa.”-Mihai Eminescu

Egalitatea nu exista decat in matematica.”-Mihai Eminescu

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Câte ceva despre fizică

  1. Nichifor Margareta zice:

    „Iar te-ai cufundat în stele. Si în nori si-n ceruri nalte?” şi eu nătânga de mine te căutam să-ţi vorbesc astăzi despre fleacuri.Mă gândesc că totuşi 18 ani diferenţa între mine şi nena mă va face să alerg după voi toată viaţa ca luna după soare.Sper intens, imens şi fără sens că într-o zi va fii bine şi la vară cald. Sper că poţi în această seară să citeşti dincolo de cuvinte şi să înţelegi ce am în inimă.Într-adevăr fizicienii sunt ok, în viaţă eu am văzut atâtea excepţii de la regulă că nu mai vreau să aud de reguli. Iartă-mi cuvintele scrise mai sus şi înţelege-mă că am făcut o intoleranţă maximă la boi în general şi în mod deosebit la cei ai lui Gavril Moisa şi supravieţuiesc greu. Apropo, soţul meu a primit în dar o traistă de mere deunăzi de la un vecin pensionar şi el, fost plutonier.”Ştiu că o duceţi greu d-le ing, cu 900 de lei pe lună, eu abia mă descurc cu 2400 lei”.Aşa e ce a spus vecinul, dar pentru ca să încheiem într-o notă veselă, el nu ştie cu cât drag munceşte la studiile şi analize solicitate de diverşi, cu câtâ satisfacţie semează soţul meu „dr.ing” şi câta fericire are când poate să explice cum nu ştiu ce material de pe internet este o porcărie.O seară plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s