S-a întâmplat cu mult timp în urmă……

În urmă cu mulți ani, într-o zi ploioasă de toamnă, într-o pauză dintre ore, în curtea școlii, mai mulți copii urmăreau un coleg de-al lor care își scosese haina și cămașa și făcea tot felul de gesturi ciudate. Curioasă, m-am apropiat de grup și unul dintre elevi mi-a spus ca M.N. din clasa a VI-a l-a hipnotizat pe colegul lui. Când acesta din urmă a fost ”trezit”, nu își amintea nimic din gesturile făute, s-a îmbrăcat și au plecat cu toții spre clasă. M-am dus în cancelarie și le-am povestit colegilor întâmplarea. În pauza următoare, D-nul Director din acea perioadă ne-a propus să îl chemăm pe elevul M.N. în bibliotecă și să ne facă și nouă o demonstrație. A ales o elevă dintr-o clasă mai mare, a întrebat-o dacă este de acord să fie hipnotizată și a început  demonstrația. După scurt timp M.N. a adus-o în stare de hipnoză și a început să-i pună o serie de întrebări la care răspunsurile erau foarte ciudate. Trecând mult timp de atunci nu îmi mai amintesc nici întrebările și nici răspunsurile dar ce nu am putut uita este următoarea demonstrație : cu un ac destul de mare a inceput să o ințepe pe obraz, pe picior, pe mână și fata nu a avut nici cea mai mică reacție, nu a ieșit nici o picătură de sânge  și nici nu a rămas vreo urmă. La sfârșit ne-am cam sperit puțin că M.N. a făcut un efort foarte mare pentru a o putea trezi. Când  s-a trezit, fata era foarte amețită și  nu știa ce s-a întâmplat. M.N. s-a sperit și  a spus că  nu va mai face niciodată așa ceva în școală.  Când ne-am întors în cancelarie, ne-am uitat în catalog să vedem ce note are M.N. : erau majoritea notelor de 10. Una dintre colege a fost surprinsă când a văzut că la materia ei are nota 10, era sigură că îi pusese 7. Aceasta este una din întâmplările pe care nu le-am putut uita după atâta vreme. Îmi pare rău că nu mai știu nimic despre fostul meu elev, M.N.

Despre o demonstrație asemănătoare realizată într-o aulă plină  mi-a povestit și soțul meu, din timpul când era student la Politehnică (cam prin 1957). Autorul a fost cunoscutul Dr. Levon Mirahorian. Debutul acestuia a fost în 1925 când a susținut conferința ”Magnetismul uman” însoțită de două experimente reușite de hipnoză la distanță, experiență realizată într-un mediu oficial și medical. În 1955, la clinica medicală a spitalului Colțea, în prezența prof. dr. Bazil Teodorescu, prof. dr. Constantin Păunescu, dr. Paul Florescu, dr. Ciorapciu, dr. Viorica Stoenescu-Boerescu și dr. Seropian s-a realizat un astfel de experiment. O bolnavă în stare de hipnoză a fost introdusă într-o cameră izolată cu pereți de plumb, cameră Faraday. Dr. Mirahorian era acasă, la o distanță destul de mare. Bolnavei i s-a modificat tensiunea arterială și a fost determinată să execute anumite mișcări. Era prima experiență de acest gen făcută în lume prin care se demonstra că undele telepatice nu sunt de natură electromagnetică. Undele electromagnetice nu pătrund în ”cușca Faraday”. Din păcate, în cărțile recente de specialitate sunt menționați numai medicii cehi, polonezi, bulgari și ruși, în afară de Levon Mirahorian. Societatea de stidii psihice, înființată la 26 aprilie 1926, recunoscută de Ministrul  Sănătății din acea perioadă, poate fi considerată printre primele din Europa.  (BIBLIOTECA BUCUREȘTILOR, Anul IV, Nr.10).

O altă întâmlare petrecută la sfârșitul anului 1989, puțin înainte de revoluție, mi-a rămas puternic întipărită în minte. În intervalul celor două ore de emisie TV a apărut o figură impresionantă, cu o privire profundă si cu un timbru deosebit care te capta cu toate că nu vorbea românește ci rusește. Era doctorul psihoterapeut Anatoli Kașpirovski. A absolvit Institutul de Medicină în orașul Vinita din Ucraina, în 1960. După absolvire a lucrat peste 25 de ani într-un spital de psihiatrie  ca psihoterapeut.

A.Kașpirovski

I se mai spune și ”Magul din stepele Ucrainei”.În 1989, pentru prima dată se transmitea în direct, în  URSS, o emisiune dedicată unor sesiuni de vindecare în masă prin puterea sugestiei. Emisiunea a fost transmisă și în majoritatea țărilor din sud-estul Europei printre care și România. Unicitatea acestei experiențe a constat în faptul că efectele terapeutice au fost resimțite simultan pe un teritoriu extrem de vast. Succesul a fost neașteptat, audiența emisiunii atingând cote uriașe, de peste 300 de milioane de telespectatori.

Conform teoriei sale, organismul uman are o inteligenta proprie si o constiinta de sine specifica. „Corpul nostru cunoaste absolut totul: unde se afla o cicatrice, unde s-au concentrat celulele canceroase, unde se gasesc noduli invizibili si imposibil de investigat.

Magul din stepele Ucrainei - KASPIROVSKI

Organismul uman stie tot, insa creierul nu. Eu sunt convins ca omul are un soi de „butoane” pe care, daca le apesi, atunci organismul se va uita la sine din interior, va face o introspectie si va „vedea” raul ce si l-a facut. In aceasta „expeditie” el va descoperi unde s-a format o ulceratie, daca vasele sanguine s-au dilatat sau micsorat, unde a aparut un chist sau nodul.Corpul uman detine un limbaj de comunicare, insa acest limbaj nu are nimic in comun cu mintea noastra, cu constiinta noastra. Organismul nostru este foarte inteligent, perfect chiar. Creierul insa, desi prin nastere are capacitatea intelegerii acestor mesaje, cu timpul isi pierde aceasta abilitate, pana la disparitie”.
Prin aceste sedinte psihoterapeutice, Kaspirovski incerca desfundarea canalelor de comunicare dintre organism si creier, astfel incat mintea sa reuseasca sa descifreze mesajul pe care corpul il transmitea, despre existenta unor boli sau malformatii. Sub privirea penetranta si vocea hipnotizanta a vindecatorului, tumorile se micsorau, cicatricele sau semnele din nastere se stergeau, iar durerea disparea. La finalul emisiunii, oamenii se simteau mai relaxati, mai plini de energie si mai sanatosi. Succesul a fost coplesitor. La televiziunea de stat soseau mii si mii de scrisori de recunostinta, de multumire pentru tratamentele miraculoase. Multi oameni, milioane se spune, s-au vindecat. Multi, desigur, nu. Insa realizarea remarcabila pe care a reusit-o psihoterapeutul a fost aceea de a gasi o cale prin care omul sa „isi aminteasca” starea de normalitate innascuta a organismului si sa revina la ea. Esenta teoriei si practicii sale consta in trezirea „matricei starii de normalitate”, care este inregistrata in organism, la cel mai adanc nivel al celulelor. Acea stare de normalitate a fost „resuscitata” de Kaspirovski, in cele 6 sedinte de sanatate, transmise pe canalul principal de televiziune. (Enigme- numărul 948- Formula – As.ro )

Kașpirovski a realizat ”anesteziere psihologică” în vederea unei intervenții chirurgicale, în direct, la televiziune. O pacientă a fost operată la Kiev, la Institutul de Oncologie și ”anesteziată psihologic” de către A.Kașpirovski din clădirea televiziunii din Moscova. Femeia a fost operată cu căștile la urechi, ascultând vocea calmă dar poruncitoare a lui Kașpirovski și privind în ochii lui, prin televizor. Întreaga operație s-a desfășurat ”pe viu”, pacienta neaflânu-se în stare de hipnoză ci doar sub influența psihică a lui Kașpirovski, prin puterea sugestiei.

În paralel cu emisiunile de la TV, vindecătorul călătorea pe întreg teritoriul sovietic și realiza ședințe de sănătate pe stadioane, în săli de spectacole. De cele mai multe ori locațiile erau neîncăpătoare, veneau nu numai oameni simpli din toate colțurile lumii dar și vedete internaționale, celebritaăți din toate domeniile care aveau toată încrederea în puterea lui vindecătoare.

Adorat de milioane de oameni, temut și chiar urât de sceptici, ideile revoluționare ale lui Kașpirovski despre puterea înnăsctă a subconștientului uman au zguduit din temelii medicina, l-au transformat într-un erou mitic, și pentru poprul sovietic el a fost cel care a deschis ușa către o realitate nouă. La scurt timp dupa emisiunile transmise și de televiziunea noastră, a început la noi în țară revoluția…..

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la S-a întâmplat cu mult timp în urmă……

  1. Nichifor Margareta zice:

    Ce comentariu pot face la cele de mai sus? „Ştiu ca nu ştiu nimic” (Socrate).
    Eu tocmai am citit cartea Parintelui Profesor Ion Buga -” Minipatrologia contemporana”şi aceasta după „Marturii de suferinţele românilor din Basarabia „- Monahul Moise.Mintea mea acum proceseaza şi nu doresc să spun nimic doar să reproduc un pasaj reţinut din ceea ce am citit de curând:
    „- Vanea, trebuie sa înveţi a rabda! Drumul crucii pentru noi înca e lung şi nimeni nu ştie unde îi va fi capatul. De un singur lucru sunt doar sigur, nimic nu e veşnic pe lumea asta…”

  2. bună ziua…am poposit aici ”întâmplător” după o căutare pe google despre dr Kașpirovski. doamna profesoară, mă bucur că ați ales să scrieți aici și să ne împărtășiți întâmplări din viața dvs și din cele auzite de la cei din jur.cu siguranță potențele umane sunt infinite, dar le limităm cu mintea, necredința și păcatele noastre.sunteți minunată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s