Statia de metrou „Politehnica”

In statia de metrou „Politehnica” este un adevarat muzeu.Nu multi stiu ca in Bucuresti o calatorie in timp, pana in Cretacicul superior, in urma cu 180 de milioane de ani, costa cat o cartela de metrou. Asta pentru ca statia de metrou Politehnica, inaugurata in 1983, este pavata cu placi de marmura pline de fosile, care au trait cand pe Pamant nu exista viata decat in apa.Se pare ca in marea graba de a da in folosinta statia de metrou, pe constructori nu i-a mai interesat ce fel de marmura folosesc. Asa ca marmura extrasa din muntii Apuseni, de la Rosia, a fost intinsa pe jos ca un covor rosu plin de “firimituri” mai vechi de 80 de milioane de ani. Aspectul interesant al marmurei nu i-a facut pe constructori sa banuiasca ca fiecare bucata continea fosile de scoici si animale marine care provin din perioada cretacica, iar vechimea lor a fost estimata la 65 si 180 de milioane de ani.

Astfel ca in statia de metrou de la Politehnica se gaseste un intreg recif de Rudisti, dar si din alte specii acvatice.

Specialistii in geologie de la Universitatea Bucuresti au confirmat ca in placile de marmura din statie exista fosile cu o valoare paleontologica inestimabila.Astfel, statia de metrou ar putea fi transformata in muzeu, cu panouri care sa explice formele ciudate din marmura de pe jos si ecrane pe care, in loc de reclame si stiri despre vedete, sa se difuzeze documentare despre “oceanul pietrificat” si despre creaturile care au trait aici, in podea, pentru ca oamenii sa stie pe ce “comoara” pasesc.

Astazi, 11-03-2012 am fost cu metroul pana la Politehnica si am facut cateva poze . Imi pare rau ca placile erau prafuite.


„Este o staţie unica nu numai in Bucuresti, dar după stiinta mea si-n Europa datorita imporntatei ei paleontologice, educationale si estetice. Orele de paleotologie si paleoecologie pe care le facem sunt foarte interesante…intre metrouri”, a spus profesorul de geologie Mihai Popa.

Acum Metrorex vrea să doteze staţia cu plasme, vitrine cu exponate tridimensionale şi panouri interactive, şi să o transforme într-un muzeu de cinci minute.

19-04-2012.  Ziare.Com

Sursa : Internet

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s