Stiai ca….?

 • -Un fulger contine suficienta energie ca sa prajeasca 160.000 de felii de paine. Din nefericire, un fulger dureaza 1/10.000 dintr-o secunda, asa ca e foarte dificil sa intorci felia de paine si pe partea cealalta.
 • -Thomas Edison, inventatorul becului, se temea de intuneric.
 • -Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, era instructor al copiilor fără auz. El a inventat telefonul pentru a-și ajuta soția surdă și mama să audă.
 • În jurul anului 600 î. Hr., în Grecia Antică s-a descoperit că anumite răşine de conifere, dacă sunt frecate de ţesuturi de haină, capătă proprietatea de a atrage obiecte foarte mici. Aceste răşine poartă denumirea de chihlimbar, iar în limba greacă antică se numeau „electron”. Acum înţelegem că prin frecare de fapt chihlimbarul se electriza, prin pierderea sau primirea de electroni.
 • Din 11 inventii patentate de Nikolai Tesla, pentru industria hidroenergetica, azi sunt in folosinta 9 dintre ele, neschimbate.
 • Un kilogram de Uraniu are o energie cat sase milioane de kilograme de carbune.
 • În ianuarie 1999, cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Livermore, California, SUA, si de la Institutul pentru Cercetari Nucleare, Dubna, Rusia, au anuntat crearea celui mai nou si mai greu element chimic din lume? Acesta este elementul 114, contine 114 protoni si pare a fi mult mai stabil decât oricare alt atom supergreu .A rezultat prin bombardarea cu un izotop de calciu a unui izotop de plutoniu îmbogatit cu neutroni.
 • In 1656, fizicianul olandez Christian Huygens, lucrand independent, a construit primul ceas cu pendul. Ceasurile cu pendul au ramas cele mai exacte mecanisme pentru masurarea timpului pana in secolul 20;
 • Cuptorul cu microunde a fost inventat de un om de stiinta care, trecand prin dreptul unui tub radar de masurare a vitezei, a observat ca ciocolata din buzunarul sau s-a topit.
 • Boabele de struguri explodeaza in cuptorul cu microunde.
 • Leonardo Da Vinci (15.04.1452-02.05.1519) a inventat, printre  altele, foarfeca.El a anticipat si construirea ceasului cu pendul, al carui mecanism utilizeaza principii de divizibilitate.
 • Caietele lui Leonardo da Vinci sunt pline cu diverse schiţe de maşini ori dispozitive care, deşi cele mai multe sunt ipotetice, sunt de menţionat prin asemănarea acestora cu echipamentele moderne. Într-una dintre schiţe savantul italian desenează o paraşută ce arată în mare măsură ca o paraşută ce se foloseşte astăzi. Da Vinci a notat că paraşuta ar trebui făcută din in, iar lungimea laturilor să fie de 11 metri, în felul ăsta oricine putând-o folosi fără grija de a se zdrobi de sol.Schiţa paraşutei lui da Vinci

  Schiţa paraşutei lui da Vinci.
  A fost găsită inscripţionată pe marginea unuia dintre caietele sale.


  La începutul secolului al XV-lea Leonardo da Vinci avansează ideea că munţii au fost odată acoperiţi de ape. Ideea sa s-a bazat pe descoperirile fosilelor de peşti, corali şi scoici pe care le-a găsit pe munţii din zona de coastă. În acea vreme, modul în care munţii s-au format era subiect de discuţie printre învăţaţi, dezvoltându-se mai multe teorii.

 • Vechii egipteni foloseau pentru masuratori de lungime”cotul” si subdiviziunile sale: „doua palme”, „sase maini” si „24 degete”.
 • In Septembrie 1882, in Bucuresti, la Palatul Regal, s-a montat prima electrocentrala din tara si prima instalatie de distributie si utilizare a electricitatii, trei luni dupa instalarea centralei Edison, la New York. Timisoara a fost primul oras din Europa in care s-a introdus iluminatul electric stradal in 1884.
 • Primele instalatii de foraj si extractie petroliera actionata electric din lume au fost montate pe Valea Prahovei, in 1897.
 • In 1899, la Campina, a fost pusa in functiune prima rafinarie de petrol din Europa, „Steaua Romana”, alimentata de la reteaua electrica publica ( astazi cea mai „batrana” din Europa).
 • Daca un numar intre 1 si 9 se inmulteste cu 9, suma celor doua cifre din rezultat va fi intotdeauna 9.
 • Daca orice numar se dubleaza, se aduna 10, se imparte la 2 si se scade numarul initial, rezultatul va fi intotdeauna 5.
 • In 1575 d.Hr., intr- o lucrare de aritmetica este inclus primul rezultat obtinut prin inductie matematica: suma primelor „n” numere impare este egala cu n la puterea 2.

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s