Robert Boyle (1627-1691)

La orele de fizica din liceu se invata Legea „Boyle-Mariotte” aplicata transformarii izoterme : „La temperatura constanta presiunea unei mase date de gaz variaza invers proportional cu volumul”. Ce nu se invata insa despre Robert Boyle sunt „profetiile stiintifice” ale acestuia. Robert Boyle a apartinut unei pleiade de ganditori europeni de elita ale secolului al XVII-lea. În 1660, la Londra, a fost înființată Royal Society, prima organizație științifică din lume. Printe fondatori s-a numărat și Robert Boyle. Cu acest prilej a întocmit un fel de listă a aspirațiilor sale, cuprinzând lucruri pe care și-ar fi dorit să le vadă inventate. Câteva dintre lucrurile pe care și le dorea savantul și pe care le vedea realizate cândva, s-au îndeplinit.

”Armură ușoară și foarte tare„ – în secolul al XXVII-lea, necesitatea unui astfel de ,veșmânt care să apere corpul de rănire era cu atât mai stringentă cu cât, între timp, se inventaseră armele de foc. Trei secole mai târziu, dorința lui anticipativă s-a îndeplinit, armurile moderne-echipamente anti-glonț,-realizate dintr-o fibră sintetică specială, numita kevlar, sunt nu doar foarte ușoare ci și extrem de solide, kevlarul având o rezistență foarte mare la întindere, ceea ce îi permite să absoarbă șocul impactului produs de glonț, fără a fi străpuns.

”Leacuri care să aline durerea, să ajute somnul și să revigoreze trupul obosit” erau vise vechi ale oamenilor. Boyle se gândea cu speranță la ziua când vor exista asemenea medicamente care ”să stimuleze imaginația, trezirea, memoria si alte funcții,să potolească durerea, să aducă somn nevinovat si visuri inofensive….” Sigur ar fi fost bucuros să afle despre progresele medicinei, despre sutele de analgezice și sedative pe care le folosim azi, despre tranchilizantele și energizantele actuale, dar ar fi fost foarte necăjit, ca și noi, de efectele abuzului de substanțe chimice asupra omului, devenit tot mai dependent de medicamente.

Progresele chimiei au fost anticipate și de ciudata, dar realizata între timp, a unei ”suprafețe lăcuite care să împrăștie parfum atunci când e frecată”. Azi, așa ceva există-de pildă, în cărți pentru copii, dar mai ales în materiale publicitare vare vor să adauge o nouă dimensiune senzorială prezentării, precum cataloagele de produse de parfumerie.

Boyle visa la ”un mijloc practic și sigur de a afla longitudinea”, un vis comun tuturor națiilor, căci, la vremea aceea, un astfel de mijloc încă nu fusese găsit. Cunoașterea longitudinii era foarte importantă, astfel încât numeroși oameni de știință erau preocupați de rezolvarea acestei probleme. În 1714, după un mare număr de dezastre navale-atribuite erorilor în măsurarea longitudinii- guvernul britanic a înființat Comisia Longitudinii, însărcinată să evalueze și să recompenseze cu premii contribuțiile aduse la rezolvarea problemei. Până când măsurarea longitudinii să devină cu adevărat simplă și aceesibilă tuturor, a mai trecut ceva vreme, până la începutul secolului XX.

Robert Boyle își mai dorea prelungirea vieții și asta s-a și făcut. Dacă în Britania secolului al XVII-lea, speranța de viață, la nivelul întregii populații, era puțin peste 40 de ani, în ziua de azi a ajuns la peste 79 de ani.

Arta de a zbura – de la balonul cu aer cald înălțat de frații Montgolfier la 4 iunie 1883, în prima demonstrație publică a invenției lor, și până la nenumăratele avioane, elicoptere, astronave și Stația Spațială Internațională, care ilustrează miracolul zborului în secolul XXI, sunt lucruri la care Boyle a putut visa.

Își dorea o sursă de lumină veșnică. Astăzi cunoaștem lampa solară care captează energia soarelui, o transformă și o emite sub formă de lumină, în timpul nopții.

Toate aceste predicții au fost emise într-o vreme în care lumea în care trăia Robert Boyle era încă dominată de superstiții, de conflicte religioase și abia ieșită dintr-un război civil devastator (1642-1651).

Robert Boyle

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s