Firul de paianjen

Cand vad un paianjen mi se face frica. Nu cred ca sunt singura care simt asa ceva. In acelasi timp ma uimesc proprietatile panzei pe care o tes paienjenii. Ei nu sunt insecte, asa cum cred unii ci sunt arahnide si au o vechime de milioane de ani. O panza foarte batrana de paianjen a fost descoperita intr-o localitate din estul Spaniei si, in urma analizelor facute de cercetatori din Spania si SUA, s-a dovedit ca are o vechime de 110 milioane de ani. Panza a fost conservata intr-o bucata de chihlimbar in care pot fi observate si mai multe insecte.

Panza de paianjen conservata intr-o bucata de chihlimbar

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au descoperit fire minuscule de panza de paianjen tot intr-o bucata de chihlimbar care s-a format in urma cu 140 milioane de ani.  Ei sunt de parere ca panza de paianjen s-a prins in rasina de conifer in urma unui incendiu de padure si apoi s-a fosilizat inauntrul chihlimbarului format.

Firul de paianjen este mai puternic decat otelul si mai elastic decat cauciucul si este neintrecut in duritate si in capacitatea de intindere. El ar putea fi materialul ideal pentru multe produse din domeniul medical sau tehnic, asa ca oamenii de stiinta incearca sa ii descifreze secretele pentru a-i copia tehnica.

Mai multi cercetatori de la Universitatea din Munchen au ajuns la concluzia ca responsabila de proprietatile nemaipomenite ale firelor de paianjen este interactiunea dintre doua proteine, una rezistenta la apa si cealalta la grasime, un rol important avand si valoarea pH-ului.

Pe langa elasticitate si rezistenta, firul de paianjen este dotat si cu un fel de capacitate de memorare a formei. Daca firul este intins, el isi recapata singur forma initiala. Aceasta proprietate le ofera paienjenilor stabilitate atunci cand se afla intr-un punct fix, la capatul firului aflat in pozitie verticala, indiferent de perturbatiile din mediul inconjurator. Este evitata astfel producerea perturbatiilor care ar putea alerta eventualele prazi. Paienjenii nu se rotesc niciodata in jurul firului pe care il tes datorita structurii moleculare surprinzatoare a fibrei. Aliajul nichel-titan, utilizat in industrie, are proprietati asemanatoare cu panza de paianjen, dar trebuie incalzit la 90 de grade pentru a reveni la forma initiala.

Cercetatori americani au reusit sa modifice genetic viermi de matase si au obtinut fire asemanatoare celor de paianjen. „Aceasta reusita reprezinta un pas important spre crearea de fibre de matase de calitate superioara necesare aplicatiilor medicale si non-medicale” a afirmat Malcolm Fraser, profesor de biologie la Universitatea Notre-Dame din Indiana si inventatorul tehnicii de inginerie genetica.Firul artificial produs de viermii de matase transgenici are aceleasi proprietati ca cel produs de paienjeni, a asigurat profesorul.

Printre aplicatiile biomedicale la care poate fi folosit noul fir se numara realizarea unor suturi foarte fine si obtinerea de fibre cu ajutorul carora se pot repara sau chiar inlocui tendoanele sau ligamentele distruse.

Noile fibre ar putea fi folosite la fabricarea vestelor antiglont, a tesaturilor mai rezistente si mai usoare sau la confectionarea de imbracaminte sportiva de ultima generatie.

About gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s