Premiul Nobel pentru Fizica – 2011

Premiul Nobel pentru Fizica din acest an a fost acordat pentru descoperirea expansiunii accelerate a Universului prin observatiile efectuate asupra unei supernove indepartate. Cei care au primit aceast premiu sunt trei fizicieni americani si anume : Saul Perlmutter– de la Supernova Cosmology Project, Brian P. Schmidt – din cadrul Supernova Search team Australian National University si Adam G. Riess – High-Z Supernova Search team de la John University and space Baltimore. Premiul va fi acordat in cadrul ceremoniei oficiale care va avea loc in Stockholm pe 10 decembrie, atunci cand se comemoreaza moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel.

Cei trei savanti „au studiat mai multe zeci de explozii ale unor stele, denumite supernove, si au descoperit ca Universul se afla in expansiune, cu o viteza de accelerare permanenta”, precizeaza comunicatul publicat de nobelprize.org.

Saul Perlmutter s-a nascut la 1959, in Champaign-Urbana (Illinois) si lucreaza in prezent la Lawrence Berkeley National Laboratory, Berkeley (California), fiind si profesor la University of California in Berkeley. El a absolvit Harvard cu magna cum laude, in 1981, a obtinut un doctorat de la University of California in Berkeley, devenind membru al U.S. National Academy of Sciences in 2002.

Brian P. Schmidt (nascut in 1967) ete originar din Missoula (Montana), fiind profesor la Australian National University, in Weston Creek (Australia).

Este masterand si doctorand in Astronomie al Universitatii Harvard. In 1994, el a creat HighZ, un grup de 20 de astronomi de pe cinci continente, care foloseste exploziile unor stele indepartate pentru a descoperi expansiunea Universului inapoi in timp. Descoperirea de catre grup a unui Univers in expasiune a fost numita „Descoperirea anului” de revista Science, in 1998.

Adam G. Riess s-a nascut la 1969 in Washington DC. Este este profesor la Johns Hopkins University, in Baltimore, lucrand si la Space Telescope Science Institute.

Riess este absolvent al Universitatii de Fizica de la Massachusetts Institute of Technology si doctorand al Universitatii Harvard (1996). Este membru al HighZ.

Universul are inca multe secrete........

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s