Viteza neutrinilor mai mare ca viteza luminii?

Un experiment efectuat la CERN dă rezultate surprinzătoare cu privire la viteza neutrinilor

De Eduard Dascălu / 23 septembrie 2011 11:31 /

Se pare că în cadrul unui experiment realizat la CERN, gazda LHC, neutrinii trimişi pe sub pământ de la CERN către Laboratorul Gran Sasso, situat la o distanţă de 732 km depărtare, au ajuns la destinaţie cu o fracţiune de secundă mai devreme decât era aşteptat.

Acest rezultat, care pare să indice faptul că particulele subatomice au depăşit viteza luminii, dă peste cap toate cercetările din fizică din ultimul secol şi va fi dezbătut de către oamenii de ştiinţă.

Neutrinii sunt de mai multe tipuri şi recent s-a observat că îşi pot schimba tipul instant. Echipa de cercetători a trimis de la CERN către laboratorul subteran de la Gran Sasso (Italia) neutrini muonici pentru a observa câţi dintre ei ajung la destinaţie sub altă formă, de neutrini tauonici. În cadrul acestui experiment, cercetătorii au observat că particulele au ajuns cu câteva miliardimi de secundă mai devreme decât lumina.

Grupul de cercetători care a realizat experimentul este însă încă foarte precaut în a trage concluzii – Antonio Ereditato, autor al Opera (Oscillation Project with Emulsion t- Racking Apparatus – experiment care măsoară oscilaţiile neutrinilor) a declarat că „Am încercat să analizăm toate explicaţiile posibile pentru acest rezultat…am căutat greşeli, de la cele mai simple până la cele mai complicate ori efecte ciudate şi nu am găsit nimic…astfel, mă simt obligat să rog comunitatea (ştiinţifică) să cerceteze problema în amănunt”.

Viteza luminii în vid este limita maximă de viteză în Univers şi cea mai mare parte a teoriilor fizicii moderne,  se întemeiază pe ideea că nimic nu poate depăşi această viteză. S-au desfăşurat mii de experimente şi până acum nu a fost identificată vreo particulă care să încalce această limită. Dar, experimentul dr. Ereditato pare să indice faptul că neutrinii tocmai au depăşit viteza luminii.

Sursa

Tags: CERN, experimentul Opera, fizica cuantica, Gran Sasso, LHC, neutrini, teoria relativitatii, viteza luminii in vid

Ceasuri atomice, sateliţi GPS şi fascicule de neutrini, particule misterioase care nu sunt influenţate de către materie fiind neutre din punct de vedere electric si  fiind considerate ca „cele mai usoare particule cunoscute”(neutrin sau „micul neutron”) sunt coordonatele experimentului OPERA, realizat de Laboratorul European de Fizica Particulelor din Geneva (CERN), in colaborare cu Laboratorul National Gran Sasso din Italia.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s