Locuri de pe Pamant cu nivelul de radiatii cel mai ridicat

Locuri de pe Pamant cu nivelul cel mai ridicat de radiatii.

Conform unui raport intocmit de Institutul Blackmith din New York, mai multe puncte pe glob prezinta un risc maxim de toxicitate radioactiva. Cu toate ca unele dintre aceste puncte au o vechime mare, pericolele nu au fost inlaturate nici astazi.

Hanford, SUA. Complexul Hanford a fost principala baza unde s-a construit bomba lansata in 1945 la Nagasaki. Cu toate ca in prezent este dezactivat, pe respectivul amplasament se mai gasesc aproximativ 60% din deseurile intens radioactive ale SUA.

Marea Mediterana. O periculoasa organizatie a mafiei italiene a fost acuzata ca folosea marea pentru depozitarea unor deseuri, inclusiv cele radioactive. Se banuieste ca din 1994 si pana in prezent, au fost scufundate in mare 40 de nave incarcate cu deseuri radioactive si toxice. Deocamdata nu se cunosc detalii asupra marimii pericolelor, dar specialistii atrag atentia ca , in momentul in care sutele de containere, uzate de vreme, nu vor mai putea pastra etanseitatea, exista riscul ca una din cele mai frumoase mari din lume sa devina un adevarat dezastru ecologic.


-Coastele Somaleze.
Tot pe seama mafiei italiene se pune si folosirea apelor maritime ale Somaliei ca cimitir pentru 600 de butoaie cu deseuri toxice si radioactive. In programul pentru mediu al ONU figureaza si cazul acestor containere, unele dintre ele ajungand in ocean cu prilejul unui tsunami in zona din anul 2004.

-Rusia-statia nucleara, „Maiak”, secreta pana in 1980. La statia nucleara din nord-estul Rusiei s-a produs in anul 1957 un dezastru nuclear tinut multa vreme secret. In momentul exploziei , 100 de tone de materiale radioactive au fost aruncate in aer, contaminand o zona foarte mare. In 1980 s-a aflat atat de aceasta axplozie cat si de faptul ca, la inceputul anului 1950 , deseurile radioactive erau deversate, din inconstienta, intr-un rau din apropiere. Specialistii apreciaza ca, in zona raului respectiv, este cel mai ridicat nivel de radiatii din toate regiunile populate ale globului.

-Sellafield, Marea Britanie.  Complexul Sellafield situat pe coasta de vest a Angliei este principalul producator de elemente electronucleare din Marea Britanie. In acest loc s-au produs doua accidente nucleare: Primul a fost in 1957 cand s-a produs un incendiu care a durat cateva zile. In atmosfera s-a imprastiat un nor radioactiv, concentratia lui nu a fost insa atat de mare incat sa aiba de suferit populatia Europei. Al doilea accident s-a produs in 2005, cand o cantitate de 83.ooo litri de lichid radioactiv a scapat de sub control, scurgandu-se intr-un recipient tampon prevazut special pentru situatii de exceptie.

-Combinatul chimic din Siberia, Rusia. Situat in regiuneaTomsk din Siberia, Combinatul produce materiale si accesorii necesare industriei nucleare. Se considera nesigur deoarece numai intre anii 1961 si 1963 au avut loc 12 diverse avarii, mai mari sau mai mici.

-Pe 26 Aprilie 1986 a avut loc, la Cernobal, cea mai mare catastrofa nucleara de pana atunci.

Radiatiile care au patruns in atmosfera, de cateva ori mai puternice decat cele produse de bombele atomice lansate la Hiroshima si Nagasaki, au fost raspandite de vant in Europa de Nord si de Est, contaminand milioane de hectare de padure si de teren arabil. Aproximativ 5000 de cetateni sovietici au murit de cancer si din cauza altor boli produse de radiatii, cauzate prin expunerea la radiatiile emise de centrala de la Chernobyl. Altor cateva milioane de persoane le-a fost afectata in mod semnificativ sanatatea. In 2000, ultimele reactoare in stare de functionare de la Chernobyl au fost scoase din functiune, iar centrala a fost inchisa in mod oficial.

-In acest an, 2011, in urma puternicului cutremur din 11 Martie din Japonia, a fost afectata centrala nucleara Fukushima.

În oraşul învecinat cu aceasta centrala , nivelul de radiaţii depăşeşte limita admisă de o mie de ori. Radiaţia se răspândește împreună cu apa de ploaie. „În unele locuri, nivelul radiaţiei poate depăşi limitele admise de 30 de ori, iar în alte locuri, situate la o distanță de doar un metru – de 500 sau 1000 de ori, în dependență de locul în care se adună apa de ploaie”, – informează corespondentul canalului Russia Today.

Potrivit unor experţi, iarba , asemenea unui filtru, absoarbe materialele radioactive. „Oamenii nu ştiu dacă pământul pe care pășesc este sigur, sau dacă sunt sigure produsele cu care se hrănesc, „- spune Kim Kirfott, un expert de la Universitatea de Stat din Michigan (SUA), care se ocupă de studierea efectelor radiaţiei asupra sănătăţii.

Un nivel-record de radiatii a fost inregistrat intre cladirile celor doua reactoare avariate ale centralei nucleare de la Fukushima, a anuntat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care gestioneaza centrala avariata de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, relateaza AFP.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s