Explozii Solare

Explozii Solare – Furtuni magnetice

Soarele este o minge uriasa de foc, o „plasma fierbinte”, naturala. Plasma este un gaz ionizat, o stare de existenta a materiei care predomina in Univers. In Soare au loc permanent reactii nucleare, de fuziune, cu degajare enorma de energie care ajunge si pe Terra de miliarde de ani. Activitatea solara inregistreaza intensitati maxime periodice la un interval de aproximativ 11 ani si jumatate. In timpul intensitatii maxime au loc explozii solare fiind expulzate in spatiul cosmic fluxuri de particule ionizate, de radiatii cosmice. In locurile de unde pleaca aceste particule apar „petele solare”, temperatura in aceste locuri fiind mai mica decat in restul suprafetei solare.

Fostul astronaut Dumitru Prunariu, preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române (ASR), explică faptul că exploziile solare fac parte dintr-o categorie denumită generic „vreme cosmică”. Atunci când fluxul de energie degajat este îndreptat spre Pământ, acesta pune probleme mari în special lumii dezvoltate pentru că are efecte  asupra tehnologiilor înalte. Fluxul de energie degajat ca urmare a exploziilor solare influenţează atât activitatea sateliţilor, cât şi funcţionarea sistemelor energetice de la sol.

Potrivit lui Prunariu, dacă o astfel de explozie aruncă în spaţiu un flux de energie, aceasta este captată de cablurile electrice, mai ales de cele de înaltă tensiune si este condusă către transformatoare, care vor fi afectate. Pe de altă parte, circulaţia aeronautică poate fi întreruptă, în cazul în care sunt perturbate sistemele de navigaţie şi comunicaţiile.

Efecte slabe asupra României

Potrivit lui Marius-Ioan Piso, preşedintele ASR, activitatea solară urmează să întregistreze un maximum în 2012-2013. Maximul actual este mai slab cu 10% faţă de ciclul de acum 10-11 ani, apreciază Piso. „Pot fi erupţii solare foarte puternice, cu efecte directe asupra atmos­ferei terestre, care se vor resimţi mai mult la latitudini mari, spre nord, unde câmpul magnetic este mai puternic, şi mai puţin la nivelul României”, explică preşedintele ASR. Efectele negative asupra reţelelor electrice şi asupra aparaturii electronice vor fi însă destul de  mari, apreciază Piso.

România este inclusă la nivel european într-un program privind cunoaşterea situaţiei spaţiale, iar înregistrările făcute de sateliţi privind activitatea solară sunt transmise responsabililor români. Dacă e cazul, ei pot lua măsurile reglementate în pachetul legislativ privind protecţia infrastructurii critice. Acestea vizează în special zona industrială, distribuţia energiei electrice şi comunicaţiile.

Deasemenea, influenta psihica asupra pamantenilor este si ea pusa sub semnul intrebarii. Asa cum exista oameni meteo sensibili sau unii care simt influenta Lunii pline sau a altor fenomene ceresti, la fel exista si cei influentati de Soare, prezentand  stari de depresie, nervozitate, dureri de cap sau musculare.

In urma exploziilor solare, campul magnetic terestru este perturbat, apar furtunile magnetice.

Cateva  explozii din ultimele secole:

– in 1921, o furtuna magnetica a generat o serie de curenti la sol, de 10 ori mai puternici decat cei inregistrati in 1989 in Quebec. Peste 350 de transformatoare ar putea fi complet distruse in Statele Unite, privand de electricitate peste 130 de milioane de persoane, daca o astfel de furtuna solara ar avea loc in zilele noastre, sunt de parere oamenii de stiinta;

-anul 1958 a fost declarat „Anul Geofizic International (1 iulie 1957-31 decembrie 1958), inregistrandu-se anomalii magnetice importante;

– in 1972, in statul american Illinois, o furtuna geomagnetica provocata de o explozie solara a distrus sistemul de comunicatie la mare distanta prin telefon;

– in 13 martie 1989, in provincia canadiana Quebec, sase milioane de oameni au ramas fara energie electrica timp de noua ore, dupa ce o furtuna solara a provocat o pana a retelei Hydro-Quebec;

– in 2003, o furtuna magnetica a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privand de electricitate o mare parte din populatia acestei tari. Si America de Nord a fost afectata serios de acea furtuna.

-pe 7 Iunie 2011 a fost cea mai puternica explozie solara din ultimii 5 ani dar plasma expulzata din Soare nu a fost indreptata spre Pamant, efectele acesteia fiind  de natura medie.

Imagine unei explozii solare

Fascicule de particule expulzate in spatiu in timpul unei explozii solare

Particule expulzate din Soare

Aurora polara in nordul Canadei dupa o furtuna magnetica

 

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Explozii Solare

  1. Pingback: explozii – Ponturi Fotbal 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s