Copacii, importanța și frumusețea lor

  1.       Importanţa copacilor în localitatea în care trăim 

a.  Ne oferă umbră;

b.  Oferă hrană şi habitat pentru floră şi faună;

c.  Produc oxigen,

d.  Imbunătăţesc calitatea aerului;

e.  Micşorează zgomotul;

f.   Reduc temperatura;

g.  Filltrează aerul;

h.  Protejează solul

sfaturi-copac

Pădurea are un rol foarte important în păstrarea echilibrului din natură. Dar și în orașe pomii, verdeața în general, schimbă cu totul aerul. Tăierea necontrolată a copacilor este o crimă, pur și simplu. In București, am văzut cel mai frumos și mai falnic brad dintr-un oraș. Din păcate, a fost tăiat și în locul lui a apărut o clădire modernă, mare,  din oțel și sticlă. Regret că nu am nici măcar o poză cu acea minunăție.

Sunt localități în care pomii, florile și zonele cu verdeață sunt protejate și îngrijite. Este o mare diferență față de locurile în care predomină betonul, cimentul și nu găsești un pic de umbră…..Când ne-am hotărât să cumpărăm la Câmpina un mic apartament, am urmărit să fie cît mai multă verdeață și brazi. Am avut noroc și am găsit un loc în care brazii sunt chiar la fereastră.

Exista un copac care la ora actuala inca traieste fiind mai batran decat piramidele Egiptului sa fie construite. Se numeste „Pinus longaeva” stiintific, si „Methuselah” botezat de oameni, si are 4789 ani. Se afla in „Ancient Bristlecone Pine Forest in the White Mountains of California”. Langa el, a mai existat unul, si mai vechi, Prometheus, in varsta de 4950 ani. „Prometheus” avea 300 ani vechime cand in Egipt se contstruiau piramidele… „Prometheus” a fost taiat imediat ce a fost descoperit, in 1964, de catre un cercetator… insa „Methuselah” inca exista.

Methuselah, copac de peste 4000 de ani

In provincia suedeza Dalarna a fost descoperit un molid cu varsta incredibila de 9550 de ani. “Molidul s-a dovedit a fi un supravietuitor tenace in conditiile in care acesta traieste si astazi in ciuda dramaticelor schimbari climaterice derulate de-a lungul acestei perioade de timp impresionante” declara descoperitorul acestuia, profesorul Leif Kulman de al Universitatea de Geografie din Umea.

Copac descoperit in Suedia, avand peste 9000 de ani

 Descoperirea a avut loc intr-un grup compact de padure in  Muntii Fulu din provincia Dalarna. Specialistii botanisti au gasit in acest loc un numar de patru generatii de molizi datati cu varste matusalemice. Au fost astfel datati si catalogati arbori cu varste de 375, 5660, 9000 si 9550 de ani. Varsta acestora a fost stabilita cu ajutorul casicei déjà datari cu Carbon 14 de catre un laboratory din Miami, Statele Unite.

Câțiva copaci ciudați.

[general-sherman-sequoia.jpg]

„Giant Sequoias” creste doar in Sierra Nevada, California, SUA, este considerat cel mai mare copac din lume. Cel mai mare „General Sherman” se afla in Sequoia National Park si are o inaltime de 83,8 metri, 1.486 metri cubi in volum si peste 6.000 de tone greutate. Are peste cca. 2.200 de ani!

Altă specie de Sequoia

Sequoia gigantea se înmulteşte prin saminte. Pană la varsta de 20 de ani el se poate înmulti doar prin vlăstari. Copacii tineri încep producerea de conuri abia după 20 de ani. In orice moment, un exemplar matur poate avea aproximativ 11,000 conuri. Datorită înaltimii impresionante, samata poate fi purtată de vant pană la 200m distantă.

FOC IN PADURE

Foc în pădure

Arborii din familia Sequoiadendron giganteum au dificultati în a se reproduce în mediul natural şi în special prin cultivare. Aceasta se datorează necesitătii unui sol mineral bine irigat şi a unei expuneri totale la soare. In ultima perioadă, cercetatorii americani si-au dat seama de importanta pe care incendiile forestiere o au în procesul de înmultire a acestor arbori. Focul nu doboară acesti uriasi, dar inhibă dezvoltarea vegetatiei la sol, favorizand vlăstarii de Sequoia în perioada de crestere. De altfel, focul generează aer cald, care fortează deschiderea conurilor şi eliberarea unor cantităti mari de seminte peste solul optim dezvoltării vlastarilor. Cenusa de la sol protejează semintele şi de radiatiile ultraviolete.

Sequoia in Romania, sat Maderat, Arad

Sequoia in Herculane, Romania

Copacul Vieții                                                  Copacul vietii

Înălţându-se solitar în inima deşertului, la kilometri distanţă de orice sursă de apă şi de orice altă formă de vegetaţie, Copacul Vieţii, din Bahrain, este manifestarea unuia dintre cele mai remarcabile fenomene naturale din lume. Localnicii au propriile explicaţii pentru Copacul Vieţii, explicaţii care nu ţin de ştiinţă. Mulţi dintre ei cred că arborele marchează locul Gradinii Edenului, în timp ce beduinii sunt convinşi că acesta a fost binecuvântat de Enki, zeul sumerian al apei. Este uimitor cum Sharajat-al-Hayat, aşa cum îl numesc arabii, a crescut continuu vreme de 400 de ani.

Natura continuă să ne surprindă cu creațiile sale minunate și unice, iar acești copaci sunt într-adevăr speciali.Din păcate, se taie copacii, de cele mai multe ori, cu prea multă ușurință, pentru lemn de construcții, pentru mobilâ, pentru obținerea hârtiei si pentru foc. Nu pot cumpăra brânza frământată in coaja de brad când mă gândesc că un pom a fost mutilat. Trebuie să învățăm să protejăm copacii, să-i plantăm acolo unde este posibil.

Copacul cu rădăcini aeriene

Plantat in anul 288 i.H, el este cel mai batran copac plantat din lume.

Copacul Banyan. Copac cu trunchiuri multiple.

Baobab

Boababul are originea în Madagascar. Trunchiul lui reține cantități enorme de apa, chiar si 120000 litri astfel că poate suporta secete prelungite fără niciun fel de probleme.

 Copacul Sangele Dragonului

Arborele cu acest nume se gaseste in Arhipelagul Socotra din Oceanul Indian (in largul coastei Somaliei) si este iesit din comun din mai multe motive. Are crengi numai spre varf, frunzele sunt ascutite, iar cea mai neobisnuita caracteristica este seva de un rosu aprins. Aceasta, numita Sangele Dragonului, este uscata si folosita in medicamente sau ca vopsea (pentru viori in special).

Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

Jabuticaba

Acesta este originar din Brazilia si iese in evidenta prin faptul ca fructele lui cresc peste tot pe trunchi. Fructele sale negricioase sunt fie consumate ca atare, fie folosite pentru suc sau vin. Si, aproape la fel de ciudate sunt si florile din care cresc acestea, care sunt albe si „paroase”. Arborele face fructe de cateva ori pe an, daca are conditii prielnice.

Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

 Pennantia baylisiana

Acesta nu are ceva iesit din comun in ceea ce priveste aspectul, dar este cel mai rar copac intalnit in salbaticie, in prezent existand un singur exemplar de acest gen, in Insulele Trei Regi, situate in largul coastei de nord a Noii Zeelande.

Si, cum acesta este un exemplar femela, nu mai exista sperante pentru incrucisare. Singura salvare consta insa in faptul ca specia poate fi perpetuata prin lastari, astfel ca arbori Pennantia baylisiana se gasesc in prezent in mai multe locuri de pe Terra, dar pusi de om.

Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

 Kauri

Arborii kauri sunt faimosi in lume pentru volumul mare de lemn pe care il au. Acestia pot ajunge pana la 50 de metri inaltime si 15 metri in circumferinta. Un kauri este mai putin inalt decat un sequoia rosu, dar acesta nu se ingusteaza spre varf, asa cum creste cel din urma.

Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

Copacul Boojum
La prima vedere, acesta seamana mai mult a cactus decat a arbore. Trunchiul subtire poate creste in forme sinuoase deoarece lemnul din interior este foarte moale, iar copacii din aceasta specie pot atinge si 20 de metri inaltime. Fiind specifici zonelor desertice, frunzele sunt mici si acopera si trunchiul, pentru a reduce pierderile de apa.

Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

Eucaliptul curcubeu

Acest arbore are scoarta atat de colorata incat pare greu de crezut ca nu este pictat de cineva. Originar din Filipine, eucaliptul curcubeu leapada incet stratul exterior al cojii sale, lasand la vedere un strat nou, verde. Pe masura ce coaja imbatraneste ia mai multe culori, de la albastru si purpuriu pana la portocaliu si maro (inainte sa cada) si, datorita faptului ca acest proces are loc pe portiuni neregulate, copacul ofera o paleta coloristica incantatoare.

Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

Copaci care cresc intr-o padure de langa Gryfino, Polonia

Angel Oak / Stejarul Înger din Charlestone, Carolina de Sud, are peste 1.500 de ani. Dacă acest copac ar putea vorbi, ar avea multe de povestit

Fotografia postată de DESCOPERA.ro.


Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s