Nikola Tesla

Nikola Tesla (Nicolae Teslea) – (1856-1943) este considerat de canalul Discovery ca fiind unul dintre „cei mai mari 100 de americani”, este geniul sub care sta dezvoltarea actuala a omenirii. Henri Coanda il prezinta pe marele inventator ca roman banatean din Banatul Sarbesc. In realitate el a fost istro-roman, nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici, in Croatia. Initial, numele de familie era Draghici, dar acesta a fost inlocuit in timp prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgheri, Teslari.

Nicolae Teslea si-a facut studiile la Karlovat si la Politehnicadin Graz (1875-1881). Isi incepe celebrele descoperiri si inventii inca din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, in cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), dupa care porneste spre America. Ajunge in America avand la el doar o scrisoare de recomandare din partea unui prieten al lui Edison, din Europa.

Tesla a fost intreaga sa viata obsedat de ideea electricitatii. La varsta de 24 de ani are si primul mare raspuns. Facand o plimbare in parc alaturi de un prieten, admirand apusul Soarelui, ideea i-a veniy „ca o strafulgerare de lumina, si intr-o secunda adevarul era dezvaluit”. Cu un bat, a desenat pe nisip o diagrama pe care a prezentat-o sase ani mai tarziu Institutului American de Inginerie Electrica. Era motorul de curent alternativ, descoperire tehnologica ce avea sa schimbe lumea. Ideile sale privind curentul alternativ pe care il folosim azi s-au materializat cu sprijinul unui investitor. A construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de inalta frecventa etc. In fizica atomica a cercetat fisiunea nucleelor atomice cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune. Albert Einstein, recent emigrat in SUA, afla de cercetarile lui Tesla asupra fisiunii nucleare si cauta sa-l cunoasca. In 1931, Tesla, in varsta de 75, primeste o scrisoare de la Einstein, care aflase ca lucra la o noua sursa de energie si studia campurile gravitationale.

In 1898, Tesla demonstreaza public dirijarea prin radio, la mare distanta, a unui vas fara echipaj. In 1899, construieste la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw si realizeaza transmisii prin telegrafie fara fir, la peste 1000 km, face sa se aprinda lampile orasului de la distanta. Tot lui ii datoram si primul sistem de comunicatie wireless, primii roboti, prima telecomanda, ideea de vehicul cu decolare pe verticala. Unitatea de masura a inductiei campului magnetic (B) a primit numele de Tesla.

Nicolae Teslea moare la New York, in noaptea de 7-8 ianuarie 1943 si este inmormant la 12 ianuarie.


Daca in anii ’30 ai secolului XX, inventiile lui Tesla erau publice, dupa moartea sa, in ianuarie 1943, au fost sechestrate si ascunse, sub autoritatea guvernului SUA. Oficial, dupa moartea sa, Nikola Tesla a fost trecut in uitare, dar in realitate inventiile sale au starnit interesul varfurilor Armatei SUA inca din 1945. Tesla oferise acesteia un navomodel telecomandat ce putea fi dirijat prin radio de la distanta si putea lansa torpile asupra flotei inamice. De asemenea, in 1915, Tesla oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfectionata decat celebra V2 a lui Hitler. Cea mai importanta inventie a lui Nikola Tesla pentru apararea SUA si a Terrei ramane, insa, celebra “Raza a Mortii”, despre care credea ca va aduce pacea mondiala, tocmai pentru ca ea putea distruge intr-o clipa orase si armate intregi. Tesla insusi ar fi spus despre arma sa: “Aparatul meu imi permite sa trimit spre un punct foarte indepartat energii de trilioane de ori mai mari decat este posibil cu raze de orice alt fel. Astfel, mii de cai putere pot fi transmisi printr-un fascicul mai subtire decat firul de par si nimic poate rezista.” Tesla a fost coordonator al proiectului Philadelphia si tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazandu-se nu pe teoria relativitatii, mai tarziu emisa de Einstein, ci pe principiul fulgerului globular. Se poate spune ca toata tehnica de astazi, care ne face viata mai usoara, care ne permite comunicarea la distante de mii de kilometri si care anunta sa ne propulseze intr-o dimensiune a cunoasterii si a existentei cu totul nebanuita, a fost ridicata si se afla inca in plina constructie pe pilonii schitelor si inventiilor celui mai mare geniu al umanitatii, Nicolae Tesla.In jurul nationalitatii lui Tesla, din motive mai mult sau mai putin lesne de inteles, planeaza o controversa puternica. Colonelul Corso il considera sarb, Jan van Helsing il crede croat, iar omenirea intreaga il vede oricum dar numai cu origini romanesti nu. Chiar daca nu s-a nascut in spatiul carpato-danubianio-pontic, Tesla avea totusi sange romanesc, mostenint din genele parintilor sai istro-romani, membri ai comunitatilor romanesti din Croatia.

Prototipul transformatorului Tesla

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s