Telefoanele mobile

Telefoanele mobile

In ultimul timp, din ce in ce mai multi oameni folosesc telefoane mobile. Eu cred ca, la o anumita varsta, este necesar sa ai un astfel de aparat pentru orice eventualitate. Au fost situatii cand, fiind pe strada, unele persoane au avut, fie un accident, fie o problema urgenta si au fost salvate de folosirea telefonului mobil. Acum mai multi ani, eram cu masina cu sotul meu pe un drum spre Bucuresti printr-o padure si am avut o pana de motor. Pe atunci nu aveam telefon mobil si eram departe de un service. Dupa aproximativ o jumatate de ora a aparut o masina si cel de la volan era dotat cu un celular. A fost foarte amabil si ne-a permis sa-l folosim pentru a telefona acasa si ne=a ajutat si sa remediem pana.

Unii oameni de stiinta sunt insa ingrijorati de faptul ca folosirea irationala a celularelor poate dauna sanatatii oamenilor.În fiecare zi, aproape în toată lumea, apar date care afirmă că telefoanele mobile duc la apariţia cancerului, iar apoi vin alte ştiri, alte studii, care le contrazic pe primele. Cercetătorii danezi spun că folosirea telefonului mobil nu are nico legatura cu riscul apariţiei unei tumori cerebrale. În aceeaşi zi, un studiu belgian efectuat pe 2.500 de tineri, a arătat că 20 la sută dintre aceştia aveau probleme cu somnul, din cauza folosirii telefonului mobil. În mod special se arată că ar fi afectati copiii si tinerii pana la varsta de 18 ani. Deoarece bolile provocate de radiatiile emise de telefoanele mobile debuteaza cu o perioada lunga de latenta, ele ar  deveni evidente abia peste ani de zile. De aceea, deoacamdata, nocivitatea celularelor nu poate fi o certitudine.

Cateva sfaturi pentru a reduce posibilele efecte negative asupra sanatatii noastre.

Vorbiti la mobil numai in cazuri absolut necesare sau urgente si incercati sa raduceti convorbirea la minim. Aceasta se refera in special la copii.

Folositi un hands-free cu tub de aer. Se considera ca hands-free-urile obisnuite intensifica radiatia si o canalizeaza spre ureche. Daca folositi mobilul fara hands-free, apasati butonul de receptie a apelului si asteptati sa se realizeze legatura inainte de a duce aparatul la ureche.

Nu folositi mobilul in spatii matalice inchise. Invelisul metalic se comporta ca o cusca Faraday care retine radiatiile in interior si le reflecta catre utilizator. Radiatiile electromagnetice se reflecta pe corpurile conductoare.

Nu efectuati un apel atunci cand semnalul indica o liniuta sau nici una. Mobilul va lucra mai intens pentru stabilirea conexiunii.

Nu tineti mobilul in buzunarul de la piept ( din dreptul inimii) si nici in apropierea zonei genitale.

Este bine sa va cumparati un telefon cu o valoare SAR (Specific Absorption Rate) scazuta. Cele mai multe telefoane au specificat nivelul SAR in manualele de utilizare. Limita maxima considerata nepericuloasa in Europa este de 2W/kg.

In timpul somnului nu le tineti in apropierea patului.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s