Cate ceva despre radiatii…

Traim intr-un mediu cu radiatii. Exista un nivel natural dar si surse secundare , artificiale de radiatii. Efectele radiatiilor naturale sunt aceleasi cu a celor artificiale. Cunoasterea acestor efecte este absolut necesara pentru elaborarea unor conditii de protectie biologica. Probabilitatea de aparitie  a oricarui efect provocat de radiatii este legata de doza primita.

In afara surselor radioactive naturale si artificiale, exista o multime de aparate electronice folosite din ce in ce mai mult si care constituie surse de unde electromagnetice de lungimi de unda diferite, cu efecte diferite. Calculatoarele, televizoarele, telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde sunt surse de radiatii. Utilizatorii acestora trebuie sa stie ca efectele lor pot fi reduse daca sunt folosite corect si numai atunci cand este necesar. De exemplu, reprezentantii industriei producatoare de cuptoare cu microunde sunt preocupati de lansarea pe piata a unor aparate cat mai sigure in utilizarea lor. Usile acestor aparate, partile cele mai sensibile si mai susceptibile de a permite scapari de radiatii, au fost proiectate si executate cu o grija deosebita, pentru evitarea acestor neajunsuri.

Radiatii de origine naturala

Radiatiile de origine naturala sunt prezente peste tot, in intreg mediul inconjurator. Ele pot ajunge pe Pamant din spatiul cosmic, din rocile existente in scoarta terestra, din materialele de constructii si din multe alte surse.Radiatiile cosmice vin, in mare masura, de la Soare in urma exploziilor solare. Acestea ating valori maxime in anumite perioade de timp, cu o periodicitate de aproximativ 11 ani si jumatate. In urmatorii doi ani, in 2012-2013, se va atinge un nou maxim. In perioada de activitate solara maxima apar o serie de fenomene care ne influenteaza viata. Sunt influentate comunicatiile, apar perturbatii atmosferice si au de suferit cei care au probleme cardiace, respiratorii sau neurologice. Nu se poate face mare lucru pantru a micsora efectul radiatiilor cosmice, ele patrund peste tot. Sigur ca este bine sa ne expunem cat mai putin la Soare si sa ne protejam atat pielea cat si ochii.

Majoritatea materialelor din scoarta terestra sunt radioactive. Radiatiile gamma emise de radionuclizii terestri iradiaza intregul corp uman mai mult sau mai putin uniform. In aer, in alimente si in apa sunt prezenti radionuclizi din seriile Uraniului si Thoriului. Potasiul-40 este introdus in corp odata cu alimentele si reprezinta una din sursele de iradiere interna. Continutul de Potasiu-40 din corp se poate controla biologic si variaza in functie de cantitatea de grasime. Exista astfel un nivel natural de radiatii, nivel la care organismele vii s-au adaptat, cu care ne-am acomodat. Acest nivel este insa perturbat de o serie de accidente, de radiatii artificiale Fiecare element radioactiv are un anumit timp de injumatatire, timp in care numarul nucleelor nedezintegrate se reduce la jumatate. Acesta este specific unui anumit element radioactiv si difera foarte mult de la unul la altul.

Radiatii de origine artificiala

Pe langa sursele naturale de radiatii mai sunt si o serie de surse artficiale, de cauze ale poluarii radioactive. Printre acestea se numara si instalatiile de radiatii X( Roentgen) folosite in spitale intr-o larga varietate de procedee de diagnostic si tratament. Utilizarea radiatiilor emise de elemente radioactive in medicina contribuie la doza primita de pacientul respectiv dar si la populatie ca intreg. Radioactivitatea artificiala este raspandita in toata lumea atat prin experientele cu arme nucleare cat si in industria energetica nucleara si in unitatile de cercetare.

Accidentele nucleare contribuie foarte mult la cresterea nivelului de radiatii. In urma accidentului de la Cernobal din 1986 au fost pusi in evidenta in reziduurile radioactive Iodul-131 radioactiv cu un timp de injumatatire de aproximativ 8 ani, Cesiu si Strontiu cu timpul de injumatatire de aproximativ 30 de ani.

Dupa ce au indurat efectele dezastoase ale unui cutremur urmat de un tsunami, japonezii se confrunta acum si cu radiatiile de la centrala Fukushima. Accidentul de la aceasta centrala a fost catalogat recent la un nivel asemanator celui de la Cernobal. Principalele masuri de radioprotectie constau in controlul permanent al radioactivitatii artificiale a alimentelor si a mediului.

In locurile in care apar doze de radiatii mai mari decat cele maxime admise, sunt necesare urmatoarele masuri: trebuie marita distanta fata de sursa de radiatii, doza absorbita scazand proportional cu patratul distantei fata de sursa; impotriva radiatiilor gamma se folosesc materiale cu un numar atomic mare (Plumb) care absorb aceste radiatii; trebuie purtate echipamente de protectie; trebuie administrate anumite substante chimice care sa micsoreze efectul radiatiilor.  A sta adapostit in casa este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiatii. Daca ati fost in aer liber in timpul cresterii nivelului de radiatii, scoateti-va hainele si inchideti-le in scai de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare cu multa apa. Hainele noi trebuie luate dintr-un dulap inchis.  Protejarea tiroidei.  Daca in aer exista Iod radioactiv, el este introdu in plamani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficade de a preveni acest fenomen este administrarea pastilelor de iodura de potasiu (KI) care contin Iod stabil, neradioactiv. Acesta va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de Iod radioactiv de catre aceasta.  Pastilele de KI se iau in cazul unui accident nuclear major, insotit de emisii de Iod radioactiv. Eficacitatea lor este maxima daca se administreaza cel mai tarziu in primele 6 ore ale expunerii radioactive. Persoanele care sufera de disfunctii tiroidiene, astm bronsic, insuficienta cardiaca, disfunctii renale sau boli autoimune vor lua tabletele de KI numai la recomandarea medicului.

O situatie ce s-a intamplat  in 1986, dupa accidentul de la Cernobal, cunoscuta de mine, m-a convins ca efectul radiatiilor difera foarte mult de la om la om. O persoana apropiata mie, care avea o afectiune veche, nevindecata in urma multor tratamente, s-a vindecat in cateva luni dupa accident. O alta persoana la fel de apropiata mie, care nu a fost niciodata bolnava, s-a imbolnavit si a murit in urmatoarele luni dupa accident. Sa fi fost numai coincidente?…..

Anunțuri

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s