Pentru copii

Zece porunci pentru igiena (din cartea de citire din 1927…)

Carte de citire pentru clasa a V-a primara

1) Aerul proaspat, atat ziua cat si noaptea, e cel mai bun pazitor contra bolilor de plamani.                     2 ) Sa te misti zilnic in aer liber, lucrand ori plimbandu-te. Acesta e leacul contra vietii sedentare, care aduce multe boli.                                                                                                                                                    3) Mananca si bea simplu si moderat. Acela care, in loc de alcool, bea apa la masa, lapte si mananca fructe, isi intareste sanatatea si isi mareste forta de munca si dreptul la fericire.                                        4) Ingrijiti-va inteligent pielea, spalandu-va zilnic cu apa rece in orice anotimp.                                        5) Hainele sa nu fie nici prea largi, nici prea stramte.                                                                                      6) Locuinta sa fie expusa la soare, uscata, spatioasa, curata, luminoasa si placuta.                                     7) Duceti o curatenie severa, in toate privintele. Aerul, apa, painea, albiturile, hainele, casa-toate trebuie sa fie curate, la fel si moralul. Toate sunt cel mai bun paznic contra tuturor bolilor contagioase. 8) Munca e cea mai buna paza contra imbolnavirii spiritului si corpului.                                                       9) Dupa munca sa nu gasiti odihna si distractii in petreceri zgomotoase. Noptile sunt facute pentru somn.                                                                                                                                                                       10) Viata sa fie innobilata de fapte frumoase.

Ce comentarii se mai pot face?!………

Foloasele invataturii. 

Nicu si Ionel erau doi copii vecini, amandoi de-o varsta si buni prieteni. Nicu avea parinti bogati, celalalt era sarac. Erau insa totdeauna nedespartiti si la joc si la scoala. Nicu se mandea cu haine frumoase si nu se silea la invatatura. Ionel, copilul sarac, n-avea cu ce se mandri. Lui ii placea mult sa invete si din carte si din vorbe. A terminat scoala din sat dar dorea sa invete tot mai mult. Oamenii buni l-au ajutat sa urmeze invataturi inalte in orase departate. Copilul a crescut mare si a ajuns om invatat, bogat si bun cu toata lumea. Prietenul sau a ramas om sarac si nepriceput, primind el ajutor de trai de la vechiul sau prieten. Numai invatatura te poate inalta.

Copilul si cartea

Carte draga, de la tine

Eu pot multe invata.

Tata tot mereu imi spune

Si eu cred ca este asa.

Vino dara de ma’nvata

Ca eu te voi asculta

Si voi fi in a mea viata

Precum tu m-oi invata!

Asta a fost atunci, cand a fost scrisa aceasta istorioara…..si aceasta poezioara…… Dar acum?…

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s