Romani, laureati ai Premiului Nobel.

Ioan Moraru, laureat Nobel pentru Pace:singurul roman care a castigat un Nobel pentru tara sa. (Stiri de Cultura, Antena 3 )

In 1985 romanii traiau in plina megalomanie a epocii de aur impusa de regimul Ceausescu. Desi in tara saracia era lucie, aspiratiile lui Nicolae Ceausescu nu tineau cont de aceasta stare de fapt. (…). Ceausescu spera in aceasta perioada sa obtina nici mai mult nici mai putin decat Premiul Nobel pentru Pace. In acest context, decernarea acestui premiu era asteptata cu mare interes de clasa conducatoare. Si, surpriza! Romania castiga! Si inca o surpriza, nu prin Nicolae Ceausescu!

In acest an Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat organizatiei International Physicians for the Prevention of Nuclear War (in traducere: Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear). Trei persoane erau liderii acestei organizatii mondiale: un rus, un american si un roman. Nu un roman emigrant, care fugise din Romania, ci un roman care traia in Romania condusa de Nicolae Ceausescu. Numele sau este Ioan Moraru si este un ilustru necunoscut pentru compatrioti. Dupa ce a primit celebra  distinctie, a intrat intr-un con de umbra, regimul de atunci neputand trece cu vederea ca „i-a furat premiul lui Ceausescu”. Pemiul Nobel pentru Pace primit de Ioan Moraru la Oslo, in 1985, l-a

impartit cu cei doi colegi: rusul Mihail Kuzin si americanul Bernard Lown. Dintre cei trei, Ioan Moraru  a fost singurul despre care nu s-a stiut nimic in tara sa in acel an, ceilalti doi fiind, evident, ovationati

de compatrioti. Cei trei se cunosteau din 1960 si au decis sa infiinteze o Organizatie mondiala pentru prevenirea razboiului nuclear. Cu atat mai mare este meritul lui Morar, ajuns la conducerea Organizatiei, in conditiile in care el nu a reusit in Romania de atunci sa infiinteze o filiala a acesteia si la Bucuresti.

Ioan Moraru a murit in 1989, cu trei zile inainte de 22 Decembrie, dar a ramas in constiinta studentilor sai si a colegilor cu care si-a impartit pasiunea pentru medicina.

Ioan Moraru

1985, Premiul Nobel pentru Pace

Ioan Moraru, nascut: 8 Septembrie 1927; decedat: 20 Decembrie 1989; ocupatia: medic; Membru post-mortem al Academiei Romane.

Ioan Moraru a fost singurul laureat roman al Premiului Nobel care s-a nascut si a trait in Romania. Ceilalti laureati: George Emil Palade, medic si om de stiinta american, nascut in Romania, specialist in biologia celulara, a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in anul 1974, pe care l-a impartit cu Albert Claude si Christian de Duve. Elie Wiesel, scriitor evreu american originar din Sighetul Marmatiei, supravietuitor al Holocaustului, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1986. Herta Muller, nascuta in Banat, a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 2009.


Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s