1. Simetria-acesta proprietate uimitoare a lumii

Simetria o intalnim peste tot – in natura, in constructii, in arta si in stiinta. Se remarca, de exemplu, simetria unei frunze de artar, a unui fluture, a unei masini sau a unui avion, a unui vers sau a unei melodii, simetria unui model sau a unei broderii, simetria structurii atomice a moleculelor si cristalelor. Principiile simetriei guverneaza fizica si matematica, chimia si biologia, constructiile si arhitectura, pictura si sculptura, poezia si muzica. Legile naturii, infinita varietate a fenomenelor, asculta de principiile simetriei. Din punct de vedere microscopic, la nivel atomic,acolo unde ochiul nu poate vedea, atomii si moleculele formeaza retele cristaline sau structuri geometrice care respecta legile simetriei (bioxidul de carbon, apa, metanul etc.). Este cunoscut faptul ca pe baza simetriei  au fost alcatuite sisteme ale particulelor elementare, fiind descoperite chiar particule noi. Existenta antiparticulelor este o dovada de necontestat a simetriei. Mult timp s-a crezut despre atom ca este o particula indivizibila; astazi stim cat de complexa este structura lui. Obtinerea energiilor mari ne-a convins ca substanta poate fi divizata in fragmente din ce in ce mai mici. Accelerandu-se electronii la energii de sute de miliarde de electroni-volti si facandu-i sa se ciocneasca cu nucleonii, s-a constatat ca protonii si neutronii, considerati ca particule elementare, constitue,  de fapt, o lume complexa,  cu o structura interna, in compozitia lor intrand alte particule subnucleare. In 1961,  fizicianul american Robert Hofstadter a primit premiul Nobel pentru fizica datorita studiilor sale in domeniul imprastierii electronilor in nucleii atomici si pentru descoperirile privind structura nucleonilor. Pentru explicarea rezultatelor obtinute in experientele de interactiune dintre particule si atomi, dintre nuclee si atomi, precum si dintre nuclee ca in cazul reactiilor nucleare, au fost elaborate “modele”atomice si “modele” nucleare.

Dinamidele  lui Dan Radulescu

Nu ma voi opri asupra celor mai cunoscute modele atomice si nici asupra celor nucleare ci voi prezenta un model de structura nucleara bazat pe o teorie a profesorului Dan Radulescu elaborata inca din 1922 in Buletinul Societatii de Stiinte din Cluj.Electronul era deja cunoscut de mult timp. Pozitronul, electron cu sarcina pozitiva, a fost prezis in 1928 de catre Paul Dirac si descoperit ceva mai tarziu de catre Anderson, in 1932. De mentionat insa,este faptul ca Dan Radulescu vorbeste de pozitron in lucrarea amintita mai sus inca din 1922. Se stie ca in urma interactiilor electromagnetice dintre electron si pozitron, in afara de procesul de anihilare , poate rezulta si un sistem legat electron-pozitron numit „pozitroniul”. Acesta este instabil, anihilandu-se in doi sau trei fotoni. Poate fi considerat ca un sistem tipic electromagnetic si miscarea lui se face in jurul centrului de masa. La viteze din ce in ce mai mari ale electronului, acesta incepe sa fie atras de pozitron, descriind orbite spirale tot mai aproape de el pana cand forta centrifuga de inertie devine egala cu forta de atractie electrostatica.Se obtine astfel un corpuscul foarte stabil care a fost numit Dinamida Lenard-Radulescu.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 1. Simetria-acesta proprietate uimitoare a lumii

  1. biancamihaela2000 zice:

    Mulțumesc pentru articol! M-ați ajutat enorm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s