Politica…..

Rasfoind printre cartile si revistele vechi din biblioteca, am gasit articole care mi-au retinut atentia. Citez un fragment dintr-o revista din Martie , 1937 .

„Acea politica care se ocupa exclusiv cu legi de organizare a materiei sau a societatii e un fel de politica mecanica,  un fel de politica coercitiva, nu de tensiune spirituala , creatoare. O astfel de politica politista , administratoare , tinde a aduce la acelasi nivel pe toti membrii unei colectivitati , prin represiune , prin nivelare din afara si de deasupra , bruscand inauntru si in jos , adica stabilind un nivel inferior , pe care unii l-au numit egalitate si…fraternitate si…libertate !E una dintre cele mai mincinoase forme ale tiraniei si ne-libertatii spirituale si, mai ales , a negatiei spiritului si creatiilor sale.( ……) Marii conducatori de natiuni au creat o stare de spirit in natiune, in sensul creatiei de Cultura ,au antrenat natiunea in acest sens, au avut adeziune totala , jertfa, dragostea, entuziasmul, supunerea si conlucrarea natiunii in mare majoritate si,daca au fost dictatori , n-au fost niciodata tirani. De aceea  Omul Politic este un om de cultura si creator de cultura in sensul real al cuvantului. Nimeni n-a realizat ceva impotriva spiritului massei sau natiunii. Toti tiranii au cazut. Marii creatori au creat intai aceasta stare de spirit necesara si apoi au realizat ceva.Cultura este , in toate fortele ei,fundamental, creatoare de spirit, creatoare de spiritualitate.”

 

 

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Politica…..

  1. Margaretra Nichifor zice:

    „Toti tiranii au cazut”…..bine, bine asa este dar daca ai avut ghinionul sa fii contemporan cu vreunul dintre ei, vai si amar viata ta, pacat de zilele traite pina se intimpla fenomenul cu cazutul. Apoi marea tragedie este nu atit tiranul in sine cit faptul ca tot timpul lina tiran traiesc o multime de profitori fara de care nu ar putea exista, aceasta e marea nenorocire. Pacat ca mi-e somn deja, sunt dupa niste nopti nedormite si realizez ca pot deveni confuza si risc sa nu-mi transmit corect gandurile.Tus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s