Dan Radulescu -„Memorii”

Mai multi prieteni si studenti ai Profesorului Dan Radulescu,universitari bine vazuti stiintificeste, l-au sfatuit sa-si scrie memoriile activitatii multiple si variate ale lungii sale cariere. La acea vreme avea 82 de ani si i se parea o incercare mult prea grea pentru aceasta varsta. A reusit totusi sa puna punct final „memoriilor” si, la 14 Noiembrie 1969, cu putine zile inainte de a implini varsta de 85 de ani, s-a stins in casuta sa de la Sinaia.Volumul a fost publicat cativa ani mai tarziu la Editura Dacia din Cluj-Napoca.

Dan Radulescu a urmat liceul la Sf.Sava din Bucuresti si apoi la liceul din Pitesti. In 1905 a luat licenta in Chimie la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, unde a avut ca profesori de chimie organica pe Constantin Istrati, directorul Institutului de Chimie, cunoscut si ca om politic si pe tanarul conferentiar Adrian Ostrogovici, om de o vasta cultura stiintifica si de o corectitudine exemplara.  Dan Radulescu si-a inceput activitatea stiintifica inca din studentie,angajandu-se in  laboratorul conf. Ostrogovici in problema sintezei spiranilor.Obtinand o bursa de studii pentru trei luni in strainatate, a plecat la Berlin unde exista o scoala de fizica si chimie valoroasa, alcatuita din savanti cu renume ca Max Planck, Nernst, Fischer si altii. Max Planck, „parintele”notiunii de „cuanta”, impresionat de calitatile deosebite ale tanarului doctorand roman , Dan Radulescu, a intervenit la autoritatile romane pentru prelungirea perioadei de studii ale acestuia. Astfel, de la trei luni s-a ajuns la sase ani. Intors in tara a fost numit profesor la Liceul Militar Model de la Manastirea Dealului infiintat atunci. In 1919, organizandu-se Universitatea Romaneasca din Cluj, Prof. Adrian Ostrogovici fiind numit directorul Institutului de Chimie, l-a luat cu el pe Dan Radulescu,oferindu-i catedrele de Chimie Organica si de Chimie Fizica. Cu un spirit organizator deosebit, noul profesor a pus bazele invatamantului de chimie organica si fizicala , dand nastere cunoscutei scoli de cercetare stiintifica de la Cluj. A reusit sa obtina fondurile necesare pentru inzestrarea laboratoarelor cu aparate noi pe care le-a adus singur direct de la Iena si de la Leipzic. A creat o scoala de chimie la noi in tara, multi dintre fostii sai studenti fiind figuri marcante ale chimiei contemporane : I.G.Murgulescu, Coriolan Dragulescu, Mircea Ionescu, Ion Tanasescu, St.Secareanu, Giorgio Ostrogovici si altii.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dan Radulescu -„Memorii”

  1. Dragoș Dumitriu zice:

    Excelente articole, felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s