Blog nou-Dan Radulescu

DAN RADULESCU5.03.2011

Vacantele din timpul studentiei le petreceam la Sinaia, cu parintii . Iarna ma duceam singura si stateam la Dan Radulescu, ruda cu mama. Serile erau o adevarata placere , il ascultam povestind din trecut sau vorbeam despre fizica. Nu stiam cand trecea timpul. Statea cu noi si „Dulcea” , sotia lui si il mai completa uneori.

In acest blog, vreau sa scriu despre Dan Radulescu,”Nenea Dan”, asa cum ii spuneam eu.

S-a nascut in Noiembrie 1884  in Bucuresti, in casa bunicului sau, Constantin Aricescu, cel care a fost istoric, scriitor  si publicist si care a participat la Revolutia din 1848 si a militat pentru Unirea Principatelor Romane. Mama sa, Maria Radulescu, numita in familie si Mima, vaduva fiind,  s-a devotat cu totul copilului ei.  Ea a fost crescuta alaturi de Spiru Haret si surorile sale, devenindu-le sora adoptiva foarte pretuita.

“Marea Tesatoare”, cum numeste Dan Radulescu soarta, a facut ca Spiru Haret, marele invatat si organizator al scolilor romanesti, sa-i usureze conditiile de invatamant, putandu-se dezvolta asa cum il tragea inima.

Dan Radulescu, eminentul dascal, om de cultura in primul rand, a organizat disciplinele de chimie si de fizica la noi in tara creand o atmosfera de inalta tinuta stiintifica.

Departe de a se fi limitat numai la fizica si chimie, pasiune care nu l-a parasit niciodata, Dan Radulescu a fost, inainte de toate, o comoara de cultura generala si de insusiri personale deosebite. Era preocupat de stiintele naturale, in special de botanica. Iubitor de filozofie si de literatura, era un povestitor si interlocutor deosebit de agreabil, dupa cum tot asa de iubitor era de natura si de sport, de acel sport in care a predominat marea lui placere de a cerceta frumusetile Carpatilor nostri, umbland prin strungi si pe poteci izolate, pe care le cunostea ca pe o carte. Dragostea pentru natura si pentru frumos constituiau o premiza favorabila si pentru activitatea stiintifica si de invatamant. Intre anii 1907- 1913, Dan Radulescu obtine prin concurs o bursa pentru a studia timp de trei luni la Berlin unde s-a bucurat de inalta autoritate si interesul lui Alfred von Bayer, stalp al chimiei organice, de atentia lui Emil Fischer, descoperitorul structurii proteinelor, ca si de contactul direct cu Max Planck, toti trei laureati ai premiului Nobel. Max Planck , impresionat de posibilitatile tanarului roman, a intervenit personal la Bucuresti si a obtinut ca Dan Radulescu sa studieze la Berlin nu trei luni ci sase ani, devenind si doctor in chimie. Reantors din Germania, el a contribuit prin nivelul ridicat al cunostintelor sale la dezvoltarea stiintei romanesti intr-un spirit nou, continuat apoi de elevii si colaboratorii sai, unii dintre ei deveniti mai tarziu profesori universitari, membrii ai Academiei Romane.

Numele lui Dan Radulescu este strans legat in chimia organica de sinteza spiranilor, substante optic active fara carbon asimetric.

A adancit studiul optic in chimia organica pentru determinarea stucturilor moleculare; a elaborat o conceptie proprie a rezonatorilor de ansamblu, bazata pe teoria electronica a valentei; a initiat la noi in tara cercetari spectrale cu privire la fenomenul de fluorescenta la substantele organice.

Din punct de vedere al activitatii de cercetare industriala, a lasat un numar de 22 de inventii, unele din ele fiind premiate in tara si in strainatate. A efectuat cele dintai cercetari romanesti asupra stufului, punand la punct metode pentru fabricarea celulozei pure, a matasii artificiale, a hartiei, cartonului, a alcoolului extras din stuful verde precum si a lemnului artificial si incombustibil. A fost primul care a preparat in tara noastra penicilina cristalizata dupa procedeul Fleming- Florey; a elaborat o metoda pentru fabricarea foliculinei cristalizate, punand brevetul la dispozitia Ministerului Sanatatii care a obtinut beneficii mari de pe urma exportului acestei substante.

Ca literat s-a facut cunoscut in domeniul artei poetice colaborand in tinerete, sub pseudonimul Ignotus, la revista Zburatorul a marelui critic E. Lovinescu. Poeziile sale au fost stranse intr-un volum intitulat “ In umbra si tacere” . Versurile lui Dan Radulescu au atras atentia si lui George Calinescu, care, in “ Istoria Literaturii Romane” si in “ Compendiu” , vorbeste de Ignotus spunand ca “ este un naturalist pentru care poezia inseamna un moment de reculegere dupa munca de laborator” . A publicat o piesa de teatru intitulata “ Fericirea” care demonstreaza o mare sensibilitate si intelegere a sufletului omenesc. In ultimii ani de viata scrie volumul “ Memorii” , publicat dupa moartea sa. Din citirea acestui volum se vede ca formatia stiintifica a lui Dan Radulescu a benficiat si de imprejurari prielnice care nu au lasat sa se afunde in anonimat marea lui inteligenta si polivalenta insusirilor sale.

Reclame

Despre gabionescu

Sunt pensionara. Am fost profesoara de fizica in Bucuresti. Imi place fizica, imi place sa-i fac si pe altii sa indrageasca fizica si imi plac copiii. Nu pot spune ca ma plictisesc la pensie. De cand am inceput sa scriu pe blog, caut mereu subiecte interesante, imagini frumoase si noutati in stiinta. M-as bucura daca as primi mai multe sugestii.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Blog nou-Dan Radulescu

 1. Margaretra Nichifor zice:

  Doamna Prof. Gabriela Ionescu, felicitari!
  Ce se mai poate spune in plus?
  E remarcabil efortul facut pentru a lumina mintile si a lasa in urma ceva bun, e remarcabila preocuparea de a ramane mereu pe podium, pe locul celor incununati cu lauri!
  Sanatate si te urmarim cu interes!
  Margareta Nichifor- Tirgoviste

  • gabionescu zice:

   Va multumesc foarte mult.Am citit cu interes tot ce mi-ati trimis.

   • mmordean zice:

    Şi eu vă sînt recunoscător, căci am putut umple un gol de informare în domeniul care mă atrage, cel montan.
    Mă bucur totodată pentru boiectivitatea dvs., alţii ar fi privit chiorîş asociererea cu persoanele şi asociaţiile pomenite de mine în post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s